hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üreticiler gelir sigortası sistemi istiyor

    Üreticiler gelir sigortası sistemi istiyor
    expand

    Üreticiler gelir sigortası sistemi istiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA,(DHA)- SEYHAN Zirat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, mevsimsel afetler yüzünden yüzde 80'e varan ürün kaybı yaşayan narenciye üreticisinin desteklenmediğini belirterek, "Mevcutta uygulanan tarım sigorta sistemi Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) hasar kapsamı genişletilmelidir. Ayrıca buna ek olarak dünyada çeşitli ülkelerde uygulanmış ve uygulanmakta olan, tarım sektöründe istikrar politikası aracı olma niteliği taşıyan gelir sigortası sisteminin incelenmesi ve uygulanma olanaklarının değerlendirilmesi önemlidir" dedi.
    Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, kış aylarında aşırı yağışlar ardından geçtiğimiz mayıs ayında mevsim normallerinin çok üstünde gerçekleşen sıcak hava ve poyraz sonrası yüzde 80’e varan ürün kaybı yaşayan narenciye üreticisinin kaderine terk edildiğini söyledi. Özellikle erkenci narenciye çeşitlerinde yaşanan felaketi TARSİM’in karşılamadığına değinen İncefikir, son iki yıldır bölgede yaşanan aşırı sıcak ve beraberinde oluşan poyrazın narenciyede yarattığı felaket düzeyindeki tahribat sonrasında üreticinin hiçbir destek görmediğini belirtti.
    TARSİM’İN HASAR KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ
    Üreticinin vadesi gelen kredi, mazot, ilaç, gübre, sulama ve işçilik ödemeleri ile zor günlere sürüklendiğine dikkat çeken İncefikir şöyle konuştu:
    “Mevcutta uygulanan tarım sigorta sistemi TARSİM’in hasar kapsamı genişletilmelidir. Ayrıca buna ek olarak dünyada çeşitli ülkelerde uygulanmış ve uygulanmakta olan, tarım sektöründe bir istikrar politikası aracı olma niteliği taşıyan gelir sigortası sisteminin incelenmesi ve Türkiye’de uygulanma olanaklarının değerlendirilmesi önemlidir.  Gelir koruma sigortası, verim ve fiyat sigortasının birleşiminden oluşmaktadır. Böylece, üreticiyi hem verimdeki azalmalara, hem de ürün fiyatlarındaki negatif yönlü hareketlere karşı korumaktadır.”
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow