hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adıyaman’da badem zirvesi düzenlendi

    Adıyaman’da badem zirvesi düzenlendi
    expand

    Adıyaman’da badem zirvesi düzenlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahir ALAN/ ADIYAMAN, (DHA)- TÜRKİYE’de iklim ve zengin toprak yapısı itibariyle baden üretimine uygun iller arasında yer alan Adıyaman'da badem zirvesi düzenlendi.


    Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen ve ünlü Doktor Ender Saraç’ın konuşmacı olarak katıldığı zirveye Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkan Vekili Deirhan Seçilmiş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, STK ve tarım sektörü temsilcileri, Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler katıldı. 
    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan zirvenin açılış konuşmasını yapan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, "İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz 2010 yılından beri faaliyet gösterdiğimiz Adıyaman, Gaziantep ve Kilis illerimizin ülkemizin ve bölgemizin bir cazibe merkezi haline gelmeleri için birçok çalışma yürüttük. Bugün de badem özelinde Adıyaman’da ilkini gerçekleştirdiğimiz Badem Zirvesini düzenliyoruz"dedi. 
    Zirvede konuşan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez ise şunları söyledi:
    "İlimiz tarımında gelecek vaat eden Bademle ilgili hedeflerimiz ve ideallerimiz bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan dikimlerle beraber Türkiye’deki badem üretiminde dikili arazinin yüzde 12’sini Adıyaman oluşturuyor. Bu oranla da Türkiye’de birinci sırada yer alıyoruz. Şu anda dikilen arazilerin hepsinde ürün alamıyoruz. Onlarda üretim safhasına geçtiğinde üretimde de birinci sıraya kısa zamanda yükselmiş olacağız. Dünyada bütün canlılar için beslenme çok önemlidir. Günümüzde beslenme ile ilgili günlük aktivitelerimiz teknoloji ile birlikte azaldı. Tarımda kullanılan gübre, ilaç gibi etkenlerle beraber maalesef yediğimiz ürünlerin sağlığımıza etkisi noktasında da sıkıntılar artmaya devam ediyor. Adıyaman’a baktığımızda tarım ve badem çok önemli bir yer tutuyor. Badem tüketiminin yaklaşık yüzde 60’nı ithal ediyoruz. Ülkemizde ve ilimizde badem üretimini ne kadar artırabilirsek bu ithalatı da o kadar azaltmış olacağız. İnşallah ilkini gerçekleştirdiğimiz bu badem zirvesini daha sonraları genişleterek tarım ana başlığı altında Adıyaman’ımızın önümüzdeki dönemlerde tarım politikasını, ihtiyaçlarını, çiftçilerimizin bilinçlendirmesini de katarak daha geniş ortamlarda yapmak istiyoruz. Bu zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, zirvenin ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum"
    Zirveye konuşmacı olarak katılan ünlü Doktor Ender Saraç ise, son derece yüksek bir besin ihtiva eden bademin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileriyle ilgili bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. 
    Program sonundan ünlü Saraç, badem sütünden hazırladığı karışımı katılımcılarla paylaştı.
    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow