hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afyonkarahisar'da açan haşhaş çiçekleriyle ovalar mor beyaza büründü

    Afyonkarahisarda açan haşhaş çiçekleriyle ovalar mor beyaza büründü
    expand

    Afyonkarahisar'da açan haşhaş çiçekleriyle ovalar mor beyaza büründü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    İlyas Kaan TAYTAK/BOLVADİN, (DHA) - TÜRKİYE'deki üretiminin yüzde 80'i Afyonkarahisar ve çevresinde yapılan haşhaş ekili alanlarda açan mor ve beyaz renkli çiçekler, güzelliğiyle fotoğraf tutkunlarının çekim alanı oldu.

    Türkiye'deki üretiminin yüzde 80'i Afyonkarahisar ve civarında yapılan haşhaş, yöre halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Üreticiler tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satılan kapsüller, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde bulunan Afyon Alkaloidleri Fabrikası'na naklediliyor. Burada işlenen kapsüllerden, Türkiye'nin ilaç sanayisinde ihtiyaç duyduğu morfin ve türevleri üretiliyor.

    Gıda ve ilaç sanayisinde kullanılan haşhaş yöredeki üreticilerin asırlardır geçim kaynağı oldu. İnsanlık tarihinin en önemli ilaç bitkisi olarak kabul edilen haşhaş, arazilerde yasal izinle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kontrolünde ekiliyor. 'Afyon' olarak da bilinen haşhaş bitkisi kapsüllerinin TMO Afyon Alkaloid Fabrikası tarafından alınan kapsülü ilaç sanayisinde kullanılırken, kapsülün içindeki haşhaşın ezmesi ve yağı tüketiliyor. Haşhaş bitkisi birçok unlu mamulde de kullanılıyor. Tarlalarda ekili haşhaşların beyaz ve mor çiçeklerinin güzelliği fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekti. Fotoğraf tutkunları ve doğa severler ekili alanlarda mor ve beyaz çiçek açan haşhaşı görüntüledi.

     

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow