hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşık Yoksul Derviş'in heykeli köyüne dikildi

    Aşık Yoksul Dervişin heykeli köyüne dikildi
    expand

    Aşık Yoksul Derviş'in heykeli köyüne dikildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA)- AFYONKARAHİSAR'ın Emirdağ ilçesinde, 'Aşık Yoksul Derviş' olarak bilinen Türk Halk Müziği sanatçısı Kubat'ın amcası halk ozanı Şemsettin Kubat'ın (74) heykeli köyüne dikildi.

    Emirdağ'ın Karacalar köyünde dünyaya gelen halk ozanı Şemsettin Kubat, 11 yaşından itibaren şiir yazmaya başladı. İlk şiiri 'Şehitlerin Anısı' olan Şemsettin Kubat, birçok etkinlik ve programda 'Aşıklık Geleneğini' sürdürdü. 1981 yılından itibaren katıldığı yarışmalarda 20'den fazla ödül alan Kubat, 'Aşık Yoksul Derviş' unvanıyla tanınmaya başladı. Türk Halk Müziği sanatçısı Kubat'ın da amcası olan Aşık Yoksul Derviş, daha çok kendi eserlerini seslendiriyor. Yurt içinde ve yurt dışında programlarda sahneye çıkan Aşık Yoksul Derviş, yoğun ilgi görüyor.

    Şiirlerinde aşk, doğa, sevgi, kardeşlik, dostluk, vatan sevgisi, kahramanlık ve tasavvuf konularını işleyen Aşık Yoksul Derviş, halen Emirdağ'ın Karacalar köyünde yaşamı sürdürüyor. Yaşamı 2000 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) tez konusu olan Aşık Yoksul Derviş, burada kendisini ziyaret eden hayranlarını için de türküler söylüyor.

    KÖY MEYDANINA HEYKELİ DİKİLDİ

    Hayranları mütevazı yaşantısıyla dikkati çeken ozanın heykelini yaptırarak köy meydanına dikti. Heykelin açılışı, Aşık Yoksul Derviş'in yeğeni Türk Halk Müziği sanatçısı Kubat ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. Elinde sazıyla yapılan heykel, köye gelenlerin de ilgisini çekiyor.

    YAŞARKEN HEYKELİMİ DİKTİLER

    Halk Ozanı Şemsettin Kubat, ölmeden heykelinin dikilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Kubat, "Her aşığın bir 'ahı' var dedikleri gibi her aşığın bir de mahlası vardır. Benim de mahlasım 'Yoksul Derviş' oldu. Yaşarken heykelimin dikilmesi beni duygulandırıyor. Biz de hepsine çok minnettarız" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow