hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kardan etkilenen seralar onarıldı, üretim başladı

    Kardan etkilenen seralar onarıldı, üretim başladı
    expand

    Kardan etkilenen seralar onarıldı, üretim başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şerife Serap KARA/AMASYA, (DHA) - AMASYA’da ocak ayında yoğun kar yağışı nedeniyle hasar gören ve 50 milyon TL'lik destekle onarılan seralarda çiftçiler, üretime yeniden başladı.

    Amasya’ya bağlı Dadı, Karaköprü ve Büyükkızılca köylerini ziyaret eden Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekili Levent Karahocagil ve AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto, kardan etkilenen ve destekle yeninden onarılıp üretime başlanan seralarda incelemelerde bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekiplerinin de yer aldığı incelemelerde Vali Masatlı ve beraberindekiler, biraraya geldiği çiftçilerle, fideleri toprakla buluşturdu.

    '50 MİLYON TL DESTEK'

    22-26 Ocak 2022 tarihleri arasında Amasya’da yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle 62 köy ve mahallede sera üretim alanlarında çeşitli zararlar meydana geldi. Bu zararların bin 855 dekarı profil aksamında, 3 bin 450 dekarı naylon örtülerde, bin 627 dekarı ise ürün bazında meydana geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından Amasya’da yaşanan afetin izlerinin silinmesi ve üretimin devam etmesi için 50 milyon TL gönderildi.

    ‘SERALARIMIZ ESKİ HALİNE DÖNÜYOR’

    Amasya Valisi Mustafa Masatlı, 22-26 Ocak'ta tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Amasya’da da yoğun kar yağışı olduğunu belirterek "Sayın Cumhurbaşkanımızın özel teveccühü ile ilimize 50 milyon TL yardım gönderildi. Bu yardımda da öncelikli olarak TARSİM sigortası yapılan yerleri çıkartıp, sigortasız alanlar başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın hasarı oranında parayı dağıtmış olduk. Devamında da tarım kredi kooperatiflerinden bize özel yüzde 25 naylon indirimi yapıldı. Buraya Antalya ilimizden buradaki seraların bakım, yapım ve onarımı ile ilgili ilimize geldiler. Bizler de buna katkı sunmak bakımından İl özel idaremize ait büyük Amasya otelimizde yaklaşık 2 ay 100 kişiyi barındırdık. Bununda bize maliyeti 550 bin TL’dir. Görüyorsunuz ki bu seralarımızda gerekli dikimler yapılmış, 1-1,5 aya kadar da gerek domates gerek salatalık gerekse de biber ki bu bölgede yoğun olarak bunlar ekilmektedir. İnşallah pazarla buluşacak. Karın yağdığında bu seraların önemli bir kısmı karın altındaydı, çökmüştü. Ama şimdi baktık ki eski haline geri dönmüş. Bundan dolayı da çok mutlu olduğumuzu buradan ifade etmek isterim. Üretim tekrar başladı" dedi.

    ‘BU DESTEĞİ BABA OĞLUNA VERMEZ’

    Seracılık yapan çiftçi Erhan Teselek de, “Seralarımda sadece zarar gören naylonlarım oldu. Allah devletimizden razı olsun. Gerçekten bu desteği baba oğluna vermez.  Zaten bu destek olmasaydı yüzde 80’i seralarını ayağa kaldıramazdı. Bu bizim için taze kan oldu" diye konuştu.

    Katkıları için yetkililere teşekkür eden Büyükkızılca köyü Muhtarı Osman Türkmen ise "Önce Cumhurbaşkanımızdan, vekillerimizden, valimizden ve tarım il müdürümüzden Allah razı olsun. Vatandaşın morali çok bozuktu, kimsenin imkanı yoktu. Devletimizin desteğiyle şuan köylülerimiz dikime başladı ve üretim köyümüzde tekrar başlayacak" şeklinde konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow