hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 bin 687 hektar alana 21 adet 'Bal Ormanı'

    3 bin 687 hektar alana 21 adet Bal Ormanı
    expand

    3 bin 687 hektar alana 21 adet 'Bal Ormanı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- ORMAN Genel Müdürlüğü'nce (OGM), Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde toplam 3 bin 687 hektar alanda 21 adet 'Bal Ormanı' tesis edildiği bildirildi.
    OGM’den yapılan yazılı açıklamada, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nde bugüne kadar bal üretimini arttırmak ve arıcılığa destek olmak amacıyla çalışmaların sürdüğü belirtildi. Açıklamada, "Bartın ilinde bin 892 hektar alanda 9 adet, Karabük ilinde bin 146 hektar alanda 5 adet, Zonguldak ilinde 649 hektar alanda 7 adet olmak üzere toplam 3 bin 687 hektar alanda 21 adet 'Bal Ormanı' tesis edilmiştir. Bal ormanlarında yollar, arı koyma yerleri, çeşmeler, su isale hatları, kameriyeler yapılarak, ıhlamur, kestane, akasya gibi arıcılığa yönelik fidanlar dikilmiştir. Bölgemizde arıcılığın gelişmesi ve arıcıların daha iyi gelir elde etmesi için çalışıyoruz. Bal Ormanlarında bu güne kadar kestane, ıhlamur, akasya, yabani erik, kızılcık, üvez, muşmula, yabani elma gibi bol miktarda ve kaliteli bal üretimine katkısı bulunan türlerden oluşan toplam 105 bin adet fidanı toprakla buluşturuldu" denildi.
    'BAL ORMANI PROJESİ' REVİZE ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI'
    2020 yılında Bartın ve Ereğli İşletme Müdürlüğü'nde 2 adet Bal ormanı tesisinin kurulacağı belirtilen açıklamada, "Ayrıca, Bölge Müdürlüğümüzce 2016 yılında Karadeniz Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü hudutlarında 130 hektar alanda tesis edilen Suludere Bal vadisi projesi revize edilecektir. Suludere Bal vadisinde her yıl 30 ayrı noktada arıcılar konaklamakta ve her yıl yaklaşık bin 500 adet kovan kapasitesi ile kestane balı başta olmak üzere bal üretimi yapılmaktadır. Yeni konaklama alanlarının tesis edilmesi ve mevcut konaklama alanlarının imkânlarının iyileştirilerek kapasitelerinin arttırılması için ‘Bal Ormanı Projesi’ revize çalışmaları başlatılmış ve hazırlıklara devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
    'ARICILARIN DAHA İYİ GELİR ELDE ETMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR'
    Açıklamada, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen projeden bahsedilerek, "Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan BAKKA (Batı Karadeniz Kalkınma Alansı) destekli olarak bir proje olup ve Bartın Üniversitesi ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülecektir. Projenin amacı, Bartın ilinde bulunan arıcılara nitelikli bal üreticiliği hususunda eğitim verilerek, sertifika almalarının sağlanmasıdır. Ardından Bartın’da projelendirilen bal ormanlarında konaklama imkânlarının iyileştirilmesi, kovan temini dâhil olmak üzere desteklenerek, arıcıların Bal Ormanlarında konumlandırılmasıdır. Orman Genel Müdürlüğü tesis ettiği Bal Ormanları ile arıcılığın gelişmesi ve arıcıların daha iyi gelir elde etmesi için çalışmaya devam ediyor" denildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow