hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara Makine Fabrikası, 52'nci yılını kutluyor

    Ankara Makine Fabrikası, 52nci yılını kutluyor
    expand

    Ankara Makine Fabrikası, 52'nci yılını kutluyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- ŞEKER fabrikaları ve yurtiçi sanayinin ihtiyaç duyduğu makine ve teçhizatın ithalatını önlemek amacıyla 22 Eylül 1966'da temeli atılan ve 1 Eylül 1968'de hizmete açılan Türkşeker Ankara Makine Fabrikası, 52'nci açılış yıl dönümünü kutluyor.
    Ankara Makine Fabrikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, şeker fabrikalarının yanı sıra ürettikleri makine ve teçhizatla 9 çimento fabrikasının kurulmasına öncülük edildiği belirtildi. Ankara Makine Fabrikası’nın 1998'de Özbekistan'ın Horezm bölgesinde günlük 3 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip Şarkyıldızı Şeker Fabrikası'nı kuraraki tecrübesini yurt dışına taşıdığı ifade edilen açıklamada, "Ankara Makine Fabrikası’nda üretilen makine ve teçhizatlarla kurulan ve yılda 30 bin ton şeker üreten Şarkyıldızı Şeker Fabrikası halen daha faaliyetlerini sürdürüyor. Beş holden oluşan Ankara Makine Fabrikası, günümüzde şeker fabrikalarının ihtiyaç duyduğu makine ve teçhizatın yüzde 95'ini, çimento fabrikalarının ihtiyaç duyduğu makine ve teçhizatın ise yüzde 85'ini yerli imkânlarla üretebilme kapasitesine sahip. Türkiye'deki büyük projeler için makine üreten Ankara Makine Fabrikası, 1983'te Türk mühendisleri ve tamamı yerli malzemeyle Hirfanlı Hidroelektrik Santralı'nın 4'üncü ünitesinin türbin ve jeneratörlerini üretti. Üretilen türbin halen daha Hirfanlı santralinde kullanılıyor" denildi.
    ESKİŞEHİR VE BURDUR İÇİN GEREKLİ MAKİNELER 3 AYDA ÜRETİLDİ
    Şeker ve çimento fabrikaları dışında termik ve hidroelektrik santrallerine ait üniteleri üretebilme imkânına sahip olan Ankara Makine Fabrikası’nın, petrol rafineleri ve diğer sanayi kolları için basınçlı kaplar, sac işleme tezgâhları, buhar kazanları, büyük pompalar, vantilatörler, dişli kutuları, kırıcılar, değirmenler, petrol pompaları ve büyük dişli çarkları üretebildiği kaydedildi. Açıklamada, "Ankara Makine Fabrikası, 52'inci açılış yıl dönümünde Eskişehir ve Burdur şeker fabrikalarının ihtiyaç duyduğu şeker eritme teknesi ve pancar yıkama makinesini imal ederek ilgili fabrikalara gönderdi. Burdur Şeker Fabrikası için üretilen pancar yıkama makinesi pancarın çamur, taş ve yabancı maddelerden arındırılması için kullanıyor. 11 metre boyunda ve 36 ton ağırlığındaki makine, pancarı üç ayrı aşamada yıkayarak işlemeye hazır hale getiriyor. Eskişehir Şeker fabrikası için üretilen ve tamamen paslanmaz malzemeden imal edilen ve 17 ton ağırlığa sahip şeker eritme teknesi, üretim döngüsü içerisinde şekerin sisteme geri kazandırılmasını sağlıyor" ifadeleri kullanıldı.
    Ankara Makine Fabrikası Müdürü Tamer Ünsal Eraslan da, Türkşeker'e bağlı fabrikaların ihtiyaç duyduğu makine ve teçhizatın imalatlarının zamanında yapıldığını belirterek, pandemi dönemi olmasına rağmen makinelerin 3 ay gibi kısa bir zamanda imal edilmiş olmasının fabrika için bir başarı olduğunu kaydetti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow