hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkent'teki barajlar için 'Koruma Planı' hazırlanacak

    Başkentteki barajlar için Koruma Planı hazırlanacak
    expand

    Başkent'teki barajlar için 'Koruma Planı' hazırlanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- ANKARA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), Başkent'e içme suyu sağlayan Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Baraj havzalarında kirliliğin önlenmesi için harekete geçti. Proje kapsamında birbirini besleyen üç baraj için özel hükümler belirleyecek bir 'Koruma Planı' hazırlanacak.
    ASKİ Çevre Koruma ve Su Havzaları Dairesi Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili diğer proje paydaşları, Başkent'e içme ve kullanma suyu sağlayan barajların kullanım ömrünü uzatmak için çalışma başlattı. Mayıs ayında ilki yapılan 'Kurtboğazı-Eğrekkaya-Akyar Barajı Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi'nin 2'nci Havza Toplantısı Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ASKİ Genel Müdür Yardımcıları Zülfikar Altay ve Mahir Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren ve muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.
    'HAVZA HALKININ PROJEYE KATILIMINI ÖNEMSİYORUZ'
    Ankara'da 11 baraj ve gölet bulunduğunu belirten ve yasal zorunluluk olmamasına rağmen yeraltı su kaynaklarını da projeye dâhil edeceklerini belirten ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, "Hedefimiz 2022'ye varmadan Başkent'in su ihtiyacının sağlandığı tüm havzaları korumak. 2018'de çalışmalara başladık. İlk olarak Çamlıdere ve Gerede'de çalışmaları tamamladık. Çubuk 2 Barajı çalışması sürüyor.  Kargalı ve Kesikköprü için de ayrı bir çalışma başlatılacak. Ankara’da 11 baraj ve gölet bulunuyor. Ankara'ya günde 30 bin metreküp yeraltı suyu da veriyoruz. Zorunlu olmamasına rağmen bunlar için de program yapacağız. Avrupa Birliği (AB) uyum süreci kapsamında havza halkının projeye katılımını önemsiyoruz. 'Çalışmanın sefasını Ankara merkez sürüyor, cefasını Kızılcahamam çekiyor' dedirtmemek için en iyi çözümü bulmaya çalışıyoruz. Bölge halkının görüşünü maksimum seviyede çalışma raporlarına yansıtmak istiyoruz" dedi.
    'ÖZEL HÜKÜMLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR'
    Başkent'e içme suyu sağlayan baraj havzalarını düzenli olarak kontrol ettiklerini kaydeden Kınacı, "Örneğin Kurtboğazı Barajı’nda alp üremesinin önüne geçecek önlemleri bir an önce almalıyız. Kalıcı çözüm için de özel hükümlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Kızılcahamam, Kazan, Çubuk ve Gerede’de havza nüfusu 5 bin kişi civarında. Bölgede ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık yapıldığı için gübre kontrolü önemli. Kurtboğazı Barajı 1967'de yapıldı. Burada şu anda 92 milyon metreküp su rezervi var. Baraj havzasında 19 yerleşim bölgesi bulunuyor. 2019’da bu havzadan 216 milyon metreküp su almışız. Demek ki, Ankara'nın 5 aylık suyunu bu havzadan sağlamışız" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow