hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükşehir Belediyesi'nde 'Jeoturizm Protokolü'

    Büyükşehir Belediyesinde Jeoturizm Protokolü
    expand

    Büyükşehir Belediyesi'nde 'Jeoturizm Protokolü'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- ANKARA Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası arasında 'Ankara'nın Doğal Varlıklarını Koruma ve Jeoturizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Projesi' kapsamında protokol imzalandı.
    Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası arasında Başkent'in doğal varlıklarının korunması ve jeoturizm potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilecek proje için protokol imzalandı. Protokolü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Hüseyin Alan imzalarken, toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Baki Kerimoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Fuat Uzun, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ve Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Hayata geçirilecek projeyle, Ankara sınırlarında bulunan dünyanın jeolojik geçmişindeki çok önemli bir olayı ya da belli bir zaman aralığını temsil eden, bu özellikleriyle yerkürenin uzun geçmişi için kanıt durumunda olan kaya topluluğu, fosil, mineral, yapı, mağara ya da şelale gibi jeolojik miras niteliğindeki oluşumların belirlenerek, turizme kazandırılması amaçlanıyor. İmzalanan protokole göre belirlenen alanlar içerisinde yer alan jeositler tespit edilecek ve Avrupa Jeolojik Koruma Kurumu kriterleri çerçevesinde raporlar hazırlanarak, belirlenen bu yapıları içine alan jeoparkların oluşturulması ile UNESCO Global Jeopark ağına alınması için gerekli çalışmalar yapılacak. Büyükşehir Belediyesi ve JMO’nun yapacağı bu çalışmaların ardından Ankara, Manisa’da bulunan Kula UNESCO Küresel Jeoparkı’nın ardından ikinci jeoparkına sahip olacak.
    Başkan Yavaş, Beypazarı’ndan Çamlıdere'ye kadar uzanan bölgede balık fosillerine rastlandığını belirterek, "Aynı bölgede, uçurumun kenarında fosilleşmiş bir ağaç da var. Beypazarı’ndaki Nurettin Karaoğuz Müzesi'nde bahsettiğim balık fosilleri sergileniyor. Bölgedeki fosillerin Kızılcahamam farkına varmış ve o tarafta bir jeopark olması için çalışmalara başladı. Ülkemizde bulunan her şey bizim değerimiz. Bunların hepsinden yararlanmamız lazım. Büyük bir jeoturizm potansiyeli de var. En azından bu konularda farkındalık yaratmak için çalışmalıyız" dedi.
    Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte doğal varlıkların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için böyle bir proje hazırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren JMO Başkanı Hüseyin Alan da, "Çevrenin her gün talan edildiği bir ortamda Ankara Büyükşehir Belediyesinin kendi sınırları içerisindeki bu alanlara sahip çıkması, koruması ve gelecek nesillere aktarması konusunda bir çabanın içinde olması belki de topluma örnek olacak bir davranış diye düşünüyoruz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow