hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CKD, Muazzez İlmiye Çığ'ın onuruna bilim kadınları ödülleri verecek

    CKD, Muazzez İlmiye Çığın onuruna bilim kadınları ödülleri verecek
    expand

    CKD, Muazzez İlmiye Çığ'ın onuruna bilim kadınları ödülleri verecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- CUMHURİYET Kadınları Derneği (CKD), 106'ncı yaşını kutlayan Muazzez İlmiye Çığ'ın onuruna, bundan böyle her yıl 20-27 Haziran tarihleri arasını 'Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası' ilan ettiklerini ve gelecek yıl ilk kez bu tarihler arasında, Türkiye'nin önde gelen bilim kadınları arasında seçilenlere 'bilim onur ödülü' vereceklerini duyurdu.   
    CKD Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Cumhuriyetin gerçekleşmiş ülküsü' olarak hitap edilen Muazzez İlmiye Çığ'ın doğum günü olan 20 Haziran’dan başlayan 20-27 Haziran haftasını 'Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası' olarak ilan edildiği bildirildi. Her yıl kutlama kararı alındığı kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
    "Derneğimiz tarafından bundan böyle her yıl düzenlenecek 'Muazzez İlmiye Çığ Türk Bilim Kadınları Haftası'nda, ulusal ve uluslararası bilim camiasında başarılarıyla öne çıkan kadınlarımıza onur belgesi verilecek ve Büyük Önderimiz Atatürk’ün kadınımıza ve bilime verdiği önemi anlatan konuşmalar ile 'Anadolu Medeniyetleri' konusunda bilimsel konferanslar düzenlenecektir."
    MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ?
    Kırımlı göçmen bir ailenin çocuğu olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Hititoloji ve Sümeroloji okudu. Mezun olduktan sonra uzman olarak, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne atandı. Müzede 31 yıl boyunca görev yapan Çığ, Sümer, Akat ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti gün ışığına çıkardı; arşivledi; bazı tabletlerin kopyasını yaparak katalog haline getirdi. 1950 ve 1960'lı yıllarda çeşitli yurtdışı kongre ve sergilere katıldı. Emekli olduktan sonra Sümer ve Hititler üzerine 13 kitap ile 'Atatürk Düşünüyor' ve 'Vatandaşlık Tepkilerim' kitaplarını yazdı.  2000 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından 'Fahri Doktor' ünvanıyla ödüllendirildi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow