hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TZOB Başkanı Bayraktar: İklim değişikliği gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır

    TZOB Başkanı Bayraktar: İklim değişikliği gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır
    expand

    TZOB Başkanı Bayraktar: İklim değişikliği gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, normalden daha yüksek veya düşük hava sıcaklıkları ile hava olaylarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, "İklim değişikliği gıda güvenliğini de tehlikeye atmaktadır" dedi.
    TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 'Dünya Çevre Günü' nedeniyle çevre sorunlarına dikkat çekti. Bu yıl Çevre Günü’nün temasının 'biyoçeşitlilik' olarak belirlendiğini bildiren Bayraktar, biyolojik çeşitliliğin tehdit altında olması ve dolayısıyla doğal kaynakların yok olmaya başlamasının başlıca çevre sorunlarından olduğunu belirtti. Hızlı nüfus artışına paralel olarak, doğal kaynakların daha fazla ve duyarsız bir şekilde tüketildiğini ifade eden Bayraktar, "Bu durum ekosistemin işleyişini bozarak, bazı canlıların neslinin tükenmesine yol açıyor. Ekosistemdeki her canlı bir görev üstleniyor. Şifa doğada saklıdır. Henüz faydası bilinmeyen bir bitkinin gelecekte amansız bir hastalığı tedavi edecek ilaç yapımında kullanılabileceği unutulmamalıdır. Doğadaki her canlıya özenle yaklaşmalı ve korumalıyız" dedi.
    'TARIMSAL ÜRETİMDE ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ'
    Geçtiğimiz günlerde de önce aşırı sıcaklıkların görüldüğünü sonrasında ise yağış, don, dolu, kırağı, aşırı soğuk, fırtına, hortum gibi doğal afetlerin yaşandığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
    "Gerçekleşen ani hava değişimi hemen hemen tüm bölgelerde afete neden oldu. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle üst üste yaşanan doğal afetler, çiftçimizi üretimi sürdüremez hale getiriyor. Çevreye verilen zarar iklim değişikliğine neden oluyor ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. İklim değişikliği tarımsal üretimde verim azalışı, sulama suyuna olan talep ve maliyetinin artışı, dikim ve hasat zamanında kaymalar, ürün yetiştirme elverişliliğinde azalma ve daha fazla hastalık görülmesi gibi sorunları beraberinde getirmektedir. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı tarımsal üretimde ve yönetimde adaptasyon önlemlerini en kısa zamanda almamız gerekmektedir."
    'ÇEVREYLE TEMASI AZ OLACAK ŞEKİLDE ÇÖPE ATILMALI'
    Bayraktar, tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının yalnızca insanları değil çevre koşullarını da etkilediğini belirtti. Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle, toplu taşıma ve özel araç kullanımı ile fabrikalarda üretim hızının azalmasına bağlı olarak hava kalitesinde iyileşmeler yaşandığını ifade eden Bayraktar, "Ancak bu süreçte hastalık bulaştırıcı risk taşıyan atıklarla da karlı karşıya kalmaktayız. Kullanılan yüz maskeleri, eldivenler ve diğer koruyucu ekipmanlar, çevreyle teması en az olacak şekilde çöpe atılmalıdır" dedi.
    'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI HEDEFLENMELİ'
    Biyolojik çeşitliliğin korunması açısından sürdürülebilir tarım kavramının da oldukça önemli olduğunu belirten Bayraktar, "Tarımda, yalnız maksimum üretimi elde etmek değil, toprağın ve suyun en uygun biçimde kullanılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenmelidir. Biyolojik çeşitliliğimizin korunmasında büyük önem taşıyan olan ormanların geliştirilmesi, genişletilmesi ve korunması çalışmalarına devam edilmelidir. Sürdürülebilir olmayan arazi kullanımı, uygunsuz tarımsal faaliyetler ve toprak organik maddelerine zarar veren hasat, anız yakılması gibi insan faaliyetleri, biyolojik çeşitliliğin kaybı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Toplumda çevre bilincinin oluşturulması, çevre sorunlarına karşı duyarlı olunması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla eğitim programları düzenlenmelidir" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow