hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TZOB Başkanı Bayraktar'dan 'tütün' açıklaması

    TZOB Başkanı Bayraktardan tütün açıklaması
    expand

    TZOB Başkanı Bayraktar'dan 'tütün' açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şirketler ile üreticiler arasında yapılan tütün üretim ve alım-satım sözleşmesinde avans ödemelerinin tercihe bırakıldığını belirterek, "Her yıl verilen avanslar bu yıl ödenmeyince tütün üreticileri zor durumda kaldı" dedi.
    TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, avans ödemelerinin çiftçilerin üretim maliyetlerinin karşılanması için zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de tütün tarımının, özellikle Ege, Karadeniz, Marmara, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aile işletmeleri tarafından yapıldığını belirten Bayraktar, "Tütün üretiminden kazanç elde edemeyen çiftçilerimiz, üretimden vazgeçmiştir. Tütün üreterek kazanç elde edemeyen çiftçilerimizin büyükşehirlere göç etmesi, üretimin geçmiş yıllara göre düşmesine neden olmuştur" dedi.
    'GÖRÜŞ VE TALEPLERİ BAKANLIĞA İLETTİK'
    Bayraktar, tütün mamullerinde kullanılması zorunlu olan Türk tütünü oranının yüzde 12'den yüzde 30'a yükseltilecek olmasının tütün üreticilerini memnun eden bir karar olduğunu kaydetti. Tütün üreticileri ile sözleşme yapan şirketlerin, her yıl yaptıkları avans ödemelerini bu yıl, pandemi nedeniyle ekonomik güçlük yaşadıklarını gerekçe göstererek yapmadıklarını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
    "Tütün üreticileri avans bekliyor. Her yıl verilen avanslar bu yıl ödenmeyince tütün üreticileri zor durumda kaldı. Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen, şirketlerle üreticiler arasında yapılan tütün üretim ve alım satım sözleşmesindeki, 'Alıcı, üretimi desteklemek için üreticiye belge karşılığında nakdi-aynı avans, malzeme verebilir' ifadesi değiştirilmeli, bu uygulama tercihe bırakılmamalıdır. Çiftçilerimiz bu süreçte avans ödemelerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Ziraat Odalarımız ve il-ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, sözleşmelerin hazırlanması aşamasında, üreticilerimizin temsilcisi olarak alıcı ve üreticiler arasında hakem görevi üstlenmelidir. Tütün üretimi, üretici tütünlerinin pazarlanması, iç ve dış ticareti, denetimi ve tütün eksperliği ile ilgili usul ve esaslar hakkında hazırlanan yönetmelik taslağı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görüş alınmak üzere kendilerine iletildi. Hazırlanan yönetmeliğe ilişkin, tütün üretiminin yapıldığı Ziraat Odalarımızdan aldığımız beklenti, görüş ve talepleri Tarım ve Orman Bakanlığına ilettik."
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow