hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla 210 farklı orman ürünü

    Ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla 210 farklı orman ürünü
    expand

    Ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla 210 farklı orman ürünü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- ORMAN Genel Müdürlüğü, odun dışı orman ürünlerinin miktarının ve yayılış alanlarının belirlenmesi amacıyla 1,6 milyon hektar ormanlık alanda 210 farklı türe ait odun dışı orman ürünü varlığını tespit ederek, ülke ekonomisine kazandırılması için planlama çalışmalarına devam ediyor.
    Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de geçen yıl kekik, defne, çam fıstığı ve doğal mantarlar başta olmak üzere odun dışı orman ürünlerinin ihracatından 900 milyon dolar gelir elde edilerek, ekonomiye büyük katkı sağlandı. Yılsonu itibarıyla odun dışı orman ürünleri ihracatının 1,1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından tüm Avrupa'nın sahip olduğu zenginliği tek başına bünyesinde barındırıyor. Ülkeler ormanlardan odun dışında elde ettikleri şifalı bitkilerin küresel pazarda satışından milyar dolarlık gelir sağlarken, kendine has kokusu ve aroması bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından zengin Türkiye’de bu alandaki payını her geçen gün artırıyor.
    'TÜRKİYE DEFNE İHRACATINDA BİR NUMARA'
    Türkiye’nin 196 ülke arasında dünyanın en fazla odun dışı orman ürünü ihracatı yapan 21'inci ülke konumunda olduğu belirtilen açıklamada, "İhracata konu edilen türlerden en fazla gelir elde edilenler kekik, defne, çam fıstığı, ve doğal mantarlar olarak sıralanıyor. Türkiye defne ihracatında bir numaralı ülke olup, kekikte de dünya talebinin yarısından fazlası Türkiye tarafından karşılanıyor. Ayrıca adaçayı, biberiye, mantar ve çiçek soğanlarının yanı sıra, çamfıstığı, keçiboynuzu, kestane gibi meyveli ürünlerde de önemli ihraç ürünleri arasında yerini alıyor. Orman Genel Müdürlüğümüz olarak odun dışı orman ürünleri kapsamında uygulamada bulunan ve sonuçlanan Eylem Planları ile odun dışı orman ürünlerinin varlığının tespit edilmesi, üretilmesi ve çeşitlendirilmesini sağlayarak hem kamuoyu farkındalığını artırıyor hem de odun dışı orman ürünleri ihracatının artırılması için gerekli alt yapıyı oluşturuluyor" denildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow