hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıncı: Ekonomiye 'virüs' desteği sağlanmalı

    Akıncı: Ekonomiye virüs desteği sağlanmalı
    expand

    Akıncı: Ekonomiye 'virüs' desteği sağlanmalı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, “Kaynakların sınırlı olduğu bir ortamda ekonomiyi destek önlemlerinin doğru sektörlere ve alanlara verilmesi yaşamsal önem taşıyor" dedi.

    ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesine yönelik ekonomik tedbirler alınmasını talep etti. Koronavirüs salgınının düya ekonomisinde beklenmedik bir reel ekonomik krize neden olduğunu kaydeden Başkan Akıncı, “Virüsün etkisinin biraz daha sürmesi halinde, küresel ekonominin yüzde 1.7 oranında küçüleceği 2009 krizine benzer bir kriz bizi beklemektedir" dedi.

    Koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkelerin virüse karşı önlem alınması için çalıştığını aktaran Başkan Akıncı, “Belediyelere ve işletmelere mali destek, vergi ve istihdam teşvikleri sağlanıyor. Merkez bankaları piyasalarda nakit darlığını gidermek üzere büyük boyutta likidite enjeksiyonu programlarına başvuruyor. Ülke olarak bizlerin de bu konuda acil olarak ekonomik destek paketi açıklaması gerekiyor" diye konuştu.

    DOĞRU SEKTÖRLER DESTEKLENMELİ

    Hükümetin ekonomiyi destekleyici program hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Başkan Akıncı, “Kaynakların sınırlı olduğu bir ortamda ekonomiyi destek önlemlerinin doğru sektörlere ve alanlara verilmesi yaşamsal önem taşıyor" dedi. Destek paketinde virüs nedeniyle dış ve iç talebin hızlı düştüğü sektörlerin öncelikli olması gerektiğini kaydeden Başkan Akıncı, “Verimli şirketlerin ve KOBİ'lerin desteklenmesi yerinde olacaktır. İhracat, taşımacılık ve turizm şirketlerinin güçlü kalması dış pazarların korunması için özellikle gereklidir" diye konuştu.

    ERTELEME VE TAKSİTLENDİRME YAPILMALI

    Talep daralması dönemlerinde aciliyeti olan önlemler olduğunu kaydeden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Talep daralması dönemlerinde yapılması gereken ilk şey, işletmelerin vergi ve sosyal güvenlik primi ödemelerinde erteleme ve taksitlendirme sağlanması, ayrıca istihdam kayıplarını azaltacak istihdam teşvikleri ve işsizlik yardımları verilmesidir. İkinci önemli konu kredi ödemelerinde vade esnekliği sağlanmasıdır. Kredi destekleri doğru ve sektörlere dönük olmalı; dövize veya spekülatif yatırımlara gidebilecek biçimde kredi kullandırılmamalıdır."

    Karayolu taşımasının kesildiği ülke ve sektörler için uçak kargo taşımacılığının desteklenmesi gerektiğini belirten Akıncı, “Spesifik önlemlere de ağırlık verilmeli. Bu tür spesifik destek alanlarının belirlenmesi için kamu ve özel sektör arasında etkin istişare mekanizması sağlanmalıdır" dedi.

    TÜKETİCİ VE YATIRIMCI GÜVENİ KORUNMALI

    Kriz yönetiminde güven temini için her alanda şeffaf olunması gerektiğini kaydeden Başkan Akıncı, “Gelişmelerin, sorunların, önlemlerin ve uygulamaların şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşılması kuralına da kamu ve özel sektör olarak önem vermeliyiz. Kuşkusuz en önemli

    önlem konusu virüs salgınının engellenmesine dönük sağlık önlemlerinin kararlılıkla alınması ve ekonomide tüketici ve yatırımcı güveninin korunmasıdır" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow