hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akseki'de kuzugöbeği bereketi

    Aksekide kuzugöbeği bereketi
    expand

    Akseki'de kuzugöbeği bereketi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA) - ANTALYA'nın Akseki ilçesindeki vatandaşlar doğadan topladıkları kuzugöbeği mantarlarını kilosu 100 liraya satıyor.
    Bahar döneminde yoğun yağış alan Akseki'de ortaya çıkan kuzugöbeği mantarları vatandaşın gelir kapısı olmaya devam ediyor. Doğadan toplanan kuzugöbeği mantarlarının tazesi kilosu 100 liraya, kurutulmuşu ise 1000 liraya kadar alıcı buluyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişiyor.
    Ev hanımı Ayşe Acar, "Kuzugöbeğini Akseki'nin dağlarında topluyoruz. Bu yıl havaların yağışlı gitmesinden dolayı bol miktarda kuzugöbeği oldu. Ben topladığım kuzugöbeklerini kendim tüketiyorum. Bazı toplayıcılar tazesini 100 liradan, kurutulmuşunu da 1000 liradan satıyor. 10 kilodan 1 kilo kurumuş kuzugöbeği oluyor. Bu yıl bol kuzugöbeği oldu. Türkiye genelinde kuzu göbeğini toplayan bazı firmalar ihraç ediyor. İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç'te kuzugöbeği ilaç sanayinde kullanılıyor. Paris'te ise zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor" dedi.
    Akseki'de oturan Hasan Soylu, 1 haftada 10 kilo kuzugöbeği mantarı topladığını söyledi. Kuzugöbeğinin genelde çam ve köknar ağaçlarının diplerinde bulunduğunu belirten Soylu, topladıkları mantarı evde ipe dizerek kurutmaya bıraktıklarını anlattı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow