hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya DOB perdesini '9. Senfoni'yle açtı

    Antalya DOB perdesini  9. Senfoniyle açtı
    expand

    Antalya DOB perdesini '9. Senfoni'yle açtı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (Antalya DOB), uzun bir aradan sonra yeni sezon için perdesini, Alman besteci Ludwig van Beethoven'in '9. Senfoni' adlı eserinin seslendirildiği konserle açtı.

    Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki opera sahnesinde gerçekleşen 'Beethoven 9. Senfoni' adlı konsere klasik müzik severlerin ilgisi yoğun oldu. Antalya DOB orkestra ve korosunun sahne aldığı konserin solistleri ise soprano Aslı Ayan, Mezzo Soprano Medine Tukanova, Tenor Göksay Yaran, Bas Engin Suna, Başkemancı H. Barış Öğüt oldu. Dünyada ilk kez 1824 yılında Viyana'da Karntner Thor Tiyatrosu'nda seslendirilen '9. Senfoni'nin yorumlandığı konserde, orkestrayı şef Cemi'i Can Deliorman, koroyu da şef Mahir Seyrek yönetti.

    ESERİN HİKÂYESİ

    4 solist, orkestra ve koro ile seslendirilen eserin ilk bölümünde, özlenen zafere bir türlü ulaşılamamış, hatta bu uğurda bir araya toplanan bütün kuvvet, kudret, neşe ve acı, beklenen mutlu sonuca, yani zafere, insanın bir adım bile yaklaştırılmamış olması anlatılıyor. Beethoven, eserinin ikinci bölümünü bir gün Viyana civarında Schönbrun'da bir bahçede otururken akşam karanlığında etrafında bir sürü cücenin gözüküp aniden kaybolması görüntüsünden aldığı ilhamla yazmış. Eserin üçüncü bölümü parlak namelerin sevinç ve keder dönüşümleri içinde sona eriyor. Dördüncü bölüm ise bundan önceki bölüme tam bir tezat oluşturuyor. Orkestra, neşe havasını ulaşacağı en son noktaya kadar götürüyor.

    RESMİ MARŞ OLMUŞ

    İnsan sesinin ilk kez kullanıldığı senfoninin son bölümü 1972 yılında Avrupa Birliği'nin resmi marşı olarak kabul edildi. Birçok müzik eleştirmeni ve müzikolog '9. Senfoni'nin Beethoven'in en iyi eseri ve batı müziği tarihinin en yüce eserlerinden biri olduğu konusunda hemfikir.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow