hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya Serbest Bölge'de Mart rekoru

    Antalya Serbest Bölgede Mart rekoru
    expand

    Antalya Serbest Bölge'de Mart rekoru

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - DÜNYACA ünlü isimlere süper lüks yatların yapıldığı, medikal ve elektronik sektörleriyle de öne çıkan Antalya Serbest Bölgesi'nde Mart ayındaki 122 milyon dolarlık ticaret hacmiyle tüm yılların en yüksek mart ayı ticaret hacmi rekoru kırıldı. Bölgenin 3 aylık ticaret hacmi ise 311 milyon dolarla geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Bu yıl sonunda ilk defa 1 milyar dolar sınırının aşılması hedefleniyor.

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1985 yılında kurulan Antalya Serbest Bölge'nin, 2021 yılında önceki yıllara göre rekor düzeye ulaştığı ticaret hacmi 2022 yılında da yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Bölgede, dünyaca ünlü birçok isme süper lüks yatlardan kalp ameliyatında kullanılan medikal ürünlere, birçok Avrupa başkentinin metro ve yürüyen merdivenlerinin akıllı kartlarından dünyaca ünlü birçok araba markasının kablolarına katma değeri yüksek üretimler yapılıyor.

    EN YÜKSEK MART AYI OLDU

    Yat sektörünün kümelendiği Bölge'de, aynı zamanda Avrupa ülkeleri başta birçok ülkeye medikal, elektrik-elektronik, tarım sektörlerinde üretim ve ihracat gerçekleştiriliyor. Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Bölge'nin Mart ayı ihracatının 122 milyon dolar olduğunu belirterek, “Geçen yıl mart ayına göre yüzde 37 artış gerçekleşti. Bu Mart ayı, tüm yılların en yüksek ticaret hacmine ulaşılan mart ayı oldu. Ocak- Mart üç aylık toplam ticaret hacmimiz ise 311 milyon dolara ulaşırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttı. Bu yıl sonundaki ticaret hacmimizin 1.2 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Geçen yıl 996 milyon dolara ulaşmıştık ve bu yıl ilk defa 1 milyar dolar sınırını aşacağız. İstihdamımız ise mart ayı sonu itibarıyla 5 bin 881 kişiye ulaştı ve geçen yıla göre yüzde 14'lük artış oldu" dedi.

    KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM

    Bölgedeki ihracatın sektörlere göre kilogram değeri hakkında bilgi veren ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, “Elektrik- elektronik sektöründeki kilogram başına ihracat geliri 150- 600 dolar arasında. Medikal sektöründe 25- 150 dolar arasında. Yat sektöründe ise kilogram ihracat başına ihracat geliri 50 dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow