hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'da beş bölge 'kesin korunacak hassas alan'

    Antalyada beş bölge kesin korunacak hassas alan
    expand

    Antalya'da beş bölge 'kesin korunacak hassas alan'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- CUMHURBAŞKANLIĞI kararnamesiyle Döşemealtı'nda Düzlerçamı Ormanı, Güver Uçurumu, Termessos Antik Kenti, Demre'de Taşdibi Yarımadası ve Konyaaltı'nda Olbia- Attaleia antik kentleri arası 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak tescil edildi.

    Cumhurbaşkanlığı'nın Türkiye genelinde birçok bölgede ilan edilen kesin korunacak hassas alanlarla ilgili kararı, bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Antalya'dan da beş doğal ve tarihi değerin bulunduğu alanlar kararname içerisinde yer aldı.

    Döşemealtı ilçesinde bulunan Düzlerçamı Ormanı, Güver Uçurumu, Termessos Antik Kenti, Demre ilçesinde bulunan Taşdibi Yarımadası ile Konyaaltı ilçesinde bulunan Olbia- Attaleia antik kentleri arası, doğal sit alanlarının koruma statüsü yeniden değerlendirildi. Alınan karar gereği beş tarihi ve doğal değerin bulunduğu alanlar Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edildi.

    DÜZLERÇAMI ORMANI: 29 bin 33 hektar büyüklüğündeki Düzlerçamı Ormanı, aynı zamanda Türkiye'de alageyiklerin en önemli yaşam alanı. Türkiye'de alageyiğin bulunduğu tek bölge olan Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasını da içine alan ve 29 bin 33 hektar büyüklüğündeki Düzlerçamı Ormanı, alageyiklerin gen merkezi. Bu bölgeden orjin alan alageyikler Anadolu'nun birçok doğal alanında yaygınlaştırma çalışmalarında kullanılıyor. 0-800 m arasında alt tabakası makiden oluşan kızılçam ağaçlarından oluşuyor. Ormanın 140 metrekarelik kısmı ise yürüyüş yolları, dinlenme, piknik ve çocuk oyun alanları, spor aktiviteleri gibi imkanların bulunduğu mesire alanı olarak kullanılıyor.

    GÜVER UÇURUMU VE KANYONU: Düzlerçamı Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan 115 metre yüksekliğindeki kanyonun arasından küçük bir akarsu akıyor. Bu akarsunun bittiği yerde Kapuz Kanyonu bulunuyor. Suyun rengi mercan yeşili renginde. Güver Uçurumu'nun bu görüntüsü 1 milyon yılda suların kayaçları aşındırması sonucu oluştu. 2 km uzunluğundaki kanyonun bazı bölgelerinde küçük şelalecikler yer alıyor.

    TERMESSOS ANTİK KENTİ: Pisidia Bölgesi'nin Milyas olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün Güllük adını taşıyan Solymos Dağı'nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu'nun en eski halklarından Luvilerin soyundan gelme Solymler tarafından kurulmuş önemli bir antik kent. Orman içinde korunan antik kent, Antalya-Korkuteli karayolunun 24'üncü kilometresinden sola tırmanan özel yolla, Güllük Dağı'ndaki kalıntılara ulaşılabilir. Şehrin tarih sahnesine çıkışı Büyük İskender'in İ.Ö. 333'de kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuştur.

    OLBİA ANTİK KENTİ: Antalya'nın 5 kilometre batısında bugünkü Gurma Köyü topraklarında bulunan antik Olbia şehri, madeni parasına göre tarihi beşinci yüzyıla kadar uzanan antik bir merkezdi. Attaleia'nın kurulmasıyla, Olbia önemini kaybetti, varoş seviyesine indi. Attaleia kelimesinin anlamı tarihte Attalos Yurdu'dur. Arapsuyu'ndan Boğaçayı'na kadar çok geniş bir alanda günümüze ulaşabilmiş kalıntılar bulunuyor.

    TAŞDİBİ YARIMADASI: Noel Baba olarak bilinen St. Nikolaos'un yaşadığı yer ve Likya Birliği'nin en önemli kentlerinden biri olan Demre ilçesinde bulunan Taşdibi Yarımadası, doğal güzellikleri ve bakir koylarıyla biliniyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow