hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'da deprem tatbikatı

    Antalyada deprem tatbikatı
    expand

    Antalya'da deprem tatbikatı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- İçişleri Bakanlığı talimatıyla 81 ilde tüm okullarla birlikte Antalya'daki okullarda da eş zamanlı deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

    Kepez İlçesi Gülgün-Nihat Ömür Ortaokulu'ndaki tatbikata Vali Ersin Yazıcı, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Yavuz Özfidan, Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, AFAD İl Müdürü Fevzi Timur ve arama kurtarma ekipleri katıldı. Tatbikatta Vali Ersin Yazıcı ve protokol üyeleri saat 11.30'da deprem anonsunun çalmasıyla birlikte önce sınıfta 'çök-kapan-tutun' şeklinde kendilerini korumaya aldı, ardından elleriyle başlarını korumaya alarak sınıflardan okul bahçesindeki toplanma alanına tahliye edildiler.

    YAPILAR ÖLDÜRÜR

    Vali Ersin Yazıcı, depremin yağmur, kar gibi bir doğa olayı olduğunu belirterek, “Deprem öldürmüyor, bina, yapılar öldürür. Almadığımız tedbirler ne yazık ki acı sonuçlar getiriyor. Yoksa örneğin Japonya'da çok sık deprem oluyor, 7'nin üstünde deprem ama yapılar ona göre yapılmış. Bizim de yapılarımızın ona göre yapılması gerekiyor. Ayrıca deprem anında almamız gereken tedbirler var. Panik olunmaması lazım. Deprem Türkiye'nin bir gerçeği, çok sık karşılaşıyoruz ve bununla yaşamayı öğreneceğiz. Tedbirlerimizi aldığımızda aslında afet olmaktan çıkıyor, normal bir doğa olayına dönüşüyor" dedi.

    RİSKLİ BİNALAR BİLİNMİYOR

    Antalya'da 1999 öncesi Deprem Yönetmeliği çıkmadan yapılan binalarla ilgili risk durumuna ilişkin bir veri olmadığını da anlatan Vali Yazıcı, bu konuda belediyelerin çalışma yapmaları gerektiğini, şu an bir veri olmadığından da ne kadarının riskli olduğunun bilinmediğini dile getirdi.

    NÜFUSUN YÜZDE 95'İ DEPREM BÖLGELERİNDE

    Deprem tatbikatının başarıyla sonuçlandığını belirten AFAD İl Müdürü Fevzi Timur, “Afetler ülkemizin gerçeği, Türkiye birçok afetin bir arada olduğu bir coğrafyada. Fakat biz bu afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz, deprem de bir afet. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 95'i depremlerin yoğun olduğu bölgelerde yaşıyor. Çök-kapan-tutun hareketiyle hedefi küçültüp hayat üçgenine sığınmamız lazım. Afet Acil Mobil uygulamasını her vatandaşımızın mutlaka telefonuna indirmesi lazım. İçinde çok faydalı bilgilerin yanı sıra kaybolduğumuzda, doğrudan 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bağlanacağımız bir buton var. Bu buton hayatta kalmak için çok güçlü bir enstrüman" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow