hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'da maske zorunlu oldu

    Antalyada maske zorunlu oldu
    expand

    Antalya'da maske zorunlu oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nca, Cumhurbaşkanlığı kararı ve İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, Antalya genelinde meskenler hariç tüm alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Kurul, metrobüs ve otobüslerde ise ayakta yolcu kapasitesini yüzde 40 olarak belirledi. Maske takmayan bir kişi için uygulanacak cezalar ise toplamda 4 bin 442 TL'yi buluyor. 
    Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan yeni kararlar 9 Eylül'den itibaren uygulamaya konuldu. Kurul, il genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) istisnasız maske takma zorunluluğu getirdi. 
    MİNİBÜSLERDE AYAKTA YOLCU YASAĞI
    Toplu ulaşım araçlarından minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasını yasakladı. Karşılıklı dörtlü koltuk grupları olan araçlarda bu koltuk gruplarının sadece ikişer koltuğu kullanılabilecek, yüz yüze gelinmeyecek şekilde çapraz oturulacak. Oturulmayacak koltuklar ise uyarıcı şerit çekilmek suretiyle kullanıma kapatılacak. 
    OTOBÜS VE RAYLI SİSTEMDE YÜZDE 40 SINIRI
    Raylı sistem araçları ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde karşılıklı dörtlü koltuk gruplarının ikişer tanesi kullanılabilecek. Diğer ikişer koltuk uyarı şerit çekilerek kullanıma kapatılacak. Bu araçların teknik ve tescil belgelerinde belirtilen ayakta yolcu kapasitesinin en fazla yüzde 40'ı kadar ayakta yolcu alınabilecek. Ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levhalar herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenecek. 
    24.00'DEN SONRA MÜZİK YASAĞI
    Restoran, kafe gibi tüm yeme- içme ya da eğlence yerleri ile otel ve konaklama tesislerinde saat 24.00'ten sonra canlı veya kayıttan hiçbir şekilde müzik yayını yapılamayacak. Kaymakamlar koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler tarafından bu konuda gerekli tüm tedbirlerin alınacak. 
    DENETİMLER ARTACAK
    Vatandaşların toplu olarak bulunduğu veya bulunabileceği pazar yerleri, sahiller, kafe, restoran, yeme içme ve eğlence mekanlarında, koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi, İçişleri Bakanlığı'nın ilgili genelgeleri ve İl Hıfzıssıhha Kurulu'nca belirlenen kurallara uyulması amacıyla sürekli denetim yapılması ve denetimlerin artırılması kararı da alındı.
    CEZASI 4 BİN 442 TL
    Alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda kaymakamların gerekli hassasiyeti göstermesi istenen kararda, maske takma zorunluluğuna uyulmaması halinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 900 TL ve 3 bin 150 TL idari para cezaları uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince de 392 TL idari para cezası verilecek. Toplamda ise maske takmayan bir kişi 4 bin 442 TL'yi bulan bir cezayla karşılaşabilecek.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow