hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AÜ'de Çanakkale Zaferi paneli

    AÜde Çanakkale Zaferi paneli
    expand

    AÜ'de Çanakkale Zaferi paneli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yılı dolayısıyla 'Çanakkale Savaşında Temsil ve Tecrübe' konulu panel düzenlendi.

    AÜ Atatürk Konferans Salonu'ndaki panel, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Derviş'in moderatörlüğünde yapıldı. Panelde, Antalya Bilim Üniversitesi(ABÜ) öğretim üyesi Prof. Edward J.Erıckson 'Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun Askeri Etkinliği', ABÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Uyar, 'Çanakkale Savaşı'nın Dünyada ve Türkiye'de Resmi Tarih Yazımı', Ankara Polis Akedemisi öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Yiğit '18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı'na Dair Bazı Tespitler' konusunda ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özcan, 'Popüler Tarihte Çanakkale Zaferi' başlıklarıyla sunum yaptı.

    Panelin açılış konuşmasını yapan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, "İnsanlık tarihte bir destan arıyorsa buna en layık isim Çanakkale'dir. 250 bin'den fazla şehidimizle milletimizin vatan ve bayrak aşkını tüm dünyaya haykırdığı bir destandır Çanakkale. İstiklal Şairi Mehmet Akif'in deyişiyle 'Bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı bir destan. Çanakkale, bir milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır. Çanakkale, şehitlerimizin kanıyla yoğrulan, vatan ve bayrak sevgiyle hayat bulan bir ruhtur. Bugün bizlere düşen bu ruhu diri tutmak ve gençlerimize 'Çanakkale Ruhunu' en coşkulu şekilde aktarmaktır" dedi.

    AÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Köç ise "Çanakkale Zaferi milletimizin hafızasında ve ruhunda yer etmiş abidevi hadiselerden biridir. Doğuda ve batıda bu denli büyük abideye az rastlanmıştır. Dünya tarihinin hemen hiçbir parçası ve hiçbir safhası yoktur ki orada Türkler olmasın. Türkler hesaba katılmadan dünya tarihi incelenemez" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow