hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Uysal, Nutuk'un 1927 baskısını inceledi

    Başkan Uysal, Nutukun 1927 baskısını inceledi
    expand

    Başkan Uysal, Nutuk'un 1927 baskısını inceledi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal'ı ziyaret eden koleksiyoner avukat Bahadır Kalaycı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kaleme aldığı Nutuk'un dönemin milletvekillerine dağıtılan 1927 tarihli baskısını göstererek bilgi verdi.
    Antalya Müzesi'ne kayıtlı koleksiyoner olarak Anadolu Selçuklu devleti sikkesi koleksiyonuna sahip olan avukat Bahadır Kalaycı, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ı makamında ziyaret etti. Kalaycı, ziyarette beraberinde getirdiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümsüz eseri Nutuk'un 1927 basımını Başkan Uysal'la paylaştı. Kalaycı, 92 yaşındaki kitabın dönemin milletvekillerine dağıtılmak üzere özel olarak basıldığını söyledi. Başkan Uysal, Nutuk'un özel baskısını büyük bir dikkatle incelerken Kalaycı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına ilişkin koleksiyonunda yer alan özel parçaları da Başkan Uysal'la paylaştı.
    Kalaycı'nın eşsiz bir koleksiyona sahip olduğunu belirten Başkan Uysal, şunları söyledi:
    “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'u, CHP kurultayında, 15 -20 Ekim 1927'de, 36 saat içinde okudu. Sayın Kalaycı'nın paylaştığı basım, Nutuk'un eski yazıyla ilk basımlarından. Sonrasında 1 Kasım 1928'de Harf Devrimi gerçekleşti, 1934'te Nutuk'un ilk Latin harfli baskısı yapıldı. Muratpaşa Belediyesi olarak, biz de Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun hazırladığı basımı temel alarak Nutuk'u basıp komşularımıza, çocuklarımıza, gençlerimize dağıttık. Nutuk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dilinden anlatan en önemli eser. Bu eseri okuyup, anlamak ve özümsemek kadar bir kitap olarak Nutuk'un tarihine sahip çıkmanın da önemli görev olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Sayın Kalaycı'yı kutluyorum."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow