hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitki üretim miktarı Türkiye'de yüzde 2, Antalya'da 2,6 büyüdü

    Bitki üretim miktarı Türkiyede yüzde 2, Antalyada 2,6 büyüdü
    expand

    Bitki üretim miktarı Türkiye'de yüzde 2, Antalya'da 2,6 büyüdü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2019 yılında ülkemizdeki bitkisel üretim miktarının yüzde 2, Antalya'da ise yüzde 2,6 büyüdüğünü açıkladı.

    ATB Şubat ayı olağan toplantısı, Ali Çandır başkanlığında yapıldı. Sektörel konuların ele alındığı toplantıda konuşan Ali Çandır, ülke ve kent ekonomisinde 2019'un bir önceki yıla göre daha iyi geçtiğini söyledi. Çandır, 2019 yılında ülkemizdeki bitkisel üretim miktarında yüzde 2'lik büyüme sağlanırken, Antalya'da ise yüzde 2,6'lık büyüme gerçekleştiğini açıkladı.

    ANTALYA'DA TARIM ALANLARI BÜYÜDÜ

    ATB Başkanı Ali Çandır, ülke genelinde incelenen bitkisel üretim miktarının Antalya'daki büyümesinin yüzde 30 daha yüksek olduğunu anlattı. Bunun geçen yıllarda pek karşılaşılan bir durum olmadığını belirten Çandır, “Üçüncü çeyrek sektörel milli gelir büyüme rakamlarından da hatırlayacağınız gibi daralan ekonomide tarım, en yüksek büyüme gösteren sektör olmuştur. 2019 yılı bitkisel üretim miktarları da bize göstermektedir ki bu yükseklik sadece değer artışıyla değil, gerçekleştirilen üretim miktarı artışıyla da sağlanmıştır. 2019 yılında toplam tarım topraklarımız bakımından da kentimiz için büyüme söz konusu olmuştur. Öyle ki, Türkiye'de 2019 yılında tarım alanları yüzde yarım küçülürken Antalya'da yüzde yarımlık büyüme sağlanmıştır" dedi.

    ÖRTÜALTI ÜRETİM ALANLARI ARTIRILMALI

    Antalya'daki örtüaltı üretim yapan tarım alanları hakkında bilgi veren Ali Çandır, “2019 yılında örtüaltı arazi varlığı Antalya'da yüzde 1,1 büyürken Türkiye'de yüzde 2,3 büyümüştür. Diğer taraftan örtüaltı üretim miktarında önemli bir yere sahip olan domates üretiminde ise 2019 yılı büyümesi Antalya'da yüzde 1 olurken Türkiye'de yüzde 5 olarak gerçekleşmiştir. Bu iki örnek bize gelecekte kentimiz örtüartı üretimi ve ürünleri bakımından ciddi yenilenme kararlarını vermemiz gerektiğini göstermektedir. Bugünden örtüaltı üretim avantajlarımızı devam ettirebileceğimiz yeni alanlar ve ürünler araştırmasını yapmaya başlamalıyız. Aksi halde yakın bir gelecekte rekabetçi özelliklerimizi kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

    TURİZİMDE ANTALYA YÜZDE 24 ARTTI

    2019 yılında kullanılan kredi miktarları hakkında bilgi veren Ali Çandır, “Kentimizde yüzde 12, ülkemizde ise yüzde 13 artmıştır. Kredi kullanımına sektörler itibarıyla baktığımızda ise tarımda ve turizmde ülke ortalamasının iki katı artış yaşamışız. Tarımda kentimizde yüzde 11, ülkemizde ise yüzde 6'lık artış yaşanırken turizmde ise kentimizde yüzde 24, ülkemizde ise yüzde 12'lik artış yaşanmıştır. Toptan ticaret kesiminin kredi kullanımında kentimizde değişim olmazken ülkemizde yüzde 19 artış görülmüştür. İnşaatta ise kentimizdeki yüzde -12'lik azalışa karşılık ülkemizde yüzde 1'lik artış söz konusu olmuştur" diye konuştu.

    TİCARETTE KORONAVİRÜS TEHDİDİ

    2020 yılı beklentilerini anlatan Ali Çandır, “2020 yılı için ülkemiz ve dünya gündeminde oluşmakta olan değişkenleri dikkate almalıyız. Beklentilerimizi bu iki referansla oluşturmalıyız. Önümüzdeki aylar boyunca enflasyonda ciddi etkisi faydası yoktur. Faizde de daha fazla inilebilecek seviyeye sahip değiliz. Diğer taraftan yılsonu itibarıyla en az enflasyon kadar döviz fiyatı artışı da beklemeliyiz. Dünya ile ilgili konularda da başta Amerika, Çin ve İngiltere, Avrupa Birliği ticaret düzenlemeleriyle koranavirüsün ticarete ve turizme yansımaları 2020 yılı beklentilerimiz için belirleyici olmalıdır" diye konuştu.

    ZEYTİN AĞAÇLARI YERİNE TROPİK MEYVELER DİKİLİYOR

    Ali Çandır, 2019 yılı zeytin ve zeytinyağı sezonunun, önceki yıllara göre üreticileri ve ticaret ortaklarını memnun edecek rekolte ve kalite yüksekliğiyle tamamladığını anlattı. Çandır, “Bu sezon başında sizlerde paylaştığım gibi rekoltemiz 70 bin ton zeytin ve 12 bin ton zeytinyağı olarak gerçekleşmiştir. Ancak son dönemde özellikle doğu ilçelerimizde zeytin ağaçlarının sökülerek yerine avokado gibi ağaçların dikildiği yönünde bilgiler almaktayız. Arkadaşlarımdan ricam zeytinden vazgeçmek yerine ticari açıdan faydalı gördükleri ağaçları zeytinliklerin dışındaki arazilere dikmeleridir" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow