hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danıştay'dan emsal karar

    Danıştaydan emsal karar
    expand

    Danıştay'dan emsal karar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - BELEDİYE taşınmazlarının 25 yıla kadar bedelli, bedelsiz tahsisi, kiralanması, dernek, vakıf ve meslek odalarıyla işbirliği, protokol yapma konularındaki meclis yetkilerinin görev süresi boyunca belediye başkanlarına devriyle ilgili açılan davada Danıştay, meclis kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı kararını verdi.

    Türkiye'de birçok belediye tarafından çeşitli dernek, vakıf ve meslek odalarıyla, belediyeye ait taşınmazın 25 yıla kadar bedelli veya bedelsiz tahsisiyle ilgili, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin geçen dönemki bir tahsis kararı üzerine açılan davada, emsal karar çıktı. Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya, meclisin yetkilerinin 5 yıllığına belediye başkanına devrini içeren 12 Ağustos 2014 ve 399 sayılı meclis kararının iptali için yürütmeyi durdurma talebiyle yargıya gitmişti. Antalya 1'inci İdare Mahkemesi 18 Haziran 2015 tarihli kararında, meclis kararının iptali ve yürütmeyi durdurma istemiyle açılan davayı reddetti.

    Başkaya, yerel mahkemenin kararına karşı Danıştay'a temyizde bulundu. Danıştay 8'inci Dairesi verdiği kararda, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 75. maddesindeki yetkiyi hatırlatarak, meclisin görev, yetki ve imtiyazları dikkate alındığında, dernek, vakıf ve meslek odalarıyla ilişkiler başlığı altında tanımlanan ortak hizmet projeleri ve taşınmaz tahsisi, personel- araç temini, ayni yardım gibi konularda belediye meclisinin karar vereceğine işaret edildi.

    Yetkinin tümüyle meclise ait olduğunda kuşku bulunmayan yetkilerin genel biçimde, muğlak, hangi proje ve anlaşma için kullanılacağı kararlaştırılmaksızın devrine ilişkin meclis kararında hukuka uyarlılık bulunmadığına da işaret eden Danıştay 8'inci Dairesi, aksi gerekçeyle davayı reddeden yerel mahkemenin kararında hukuki isabet olmadığına hükmetti. Danıştay 8'inci Dairesi, Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı bozarak, dosyayı yeniden görülmek üzere yerel mahkemeye gönderdi.

    Songül Başkaya, “Ancak Antalya 1'inci İdare Mahkemesi 2015 yılında davayı temyiz yolu açık olmak üzere reddetmişti. Davayı Danıştay'a temyiz ettik. Danıştay 8'inci Dairesi yerel mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğunu kaydederek, oybirliğiyle kararı bozdu" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow