hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Biyolojik mücadele masaya yatırıldı

    Biyolojik mücadele masaya yatırıldı
    expand

    Biyolojik mücadele masaya yatırıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- ANTALYA'nın Demre ilçesinde il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce düzenlenen toplantıda, seracılıkta yapılan biyolojik mücadeleyle üretim masaya yatırıldı. Üreticiler ve sektör temsilcileri, biyolojik mücadelede daha çok devlet desteği istedi.

    Demre'de düzenlenen biyolojik mücadele toplantısında üretimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Demre Kaymakamlığı'nda yapılan toplantıya Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanları ziraat yüksek mühendisleri Fulya Turan, Tuğba Kesdi, ziraat mühendisi Bülent Ünver, firma temsilcileri, ziraat mühendisleri, zirai ilaç bayileri ve üreticiler katıldı.

    Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, "Biyolojik mücadeleyle yapılan üretim, önce insan sağlığı için çok önemli. Ardından ülkemizin ihracatı için çok önemli. Ancak ilçemizde 5 bin dekar alanda biyolojik mücadele üretim yapılırken, bu yıl 4 bin dekara düştü. Bunu mutlak olarak artırmak zorundayız. Bu düşüşün nedenlerini, niçin artmadığını bugün burada masaya yatıracağız. Sorunları tespit edeceğiz. Lütfen çekinmeden yaşadığınız sorunları anlatın" dedi.

    İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanlarından ziraat yüksek mühendisi Fulya Turan, "Antalya'da toplam sadece 13 bin dekar serada biyolojik mücadeleyle üretim yapılıyor. Bu topraklarımızın geleceği, insanımızın sağlığı, ülkemizin ihracatı, üreticimizin daha çok kazanması için çok önemli. Bu miktarı katlayarak artırmak zorundayız. Ama artmak yerine düşüş yaşanıyor. Bunun nedenlerini bugün ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

    Ardından üreticiler, ziraat mühendisleri, ilaç bayileri ve sektör temsilcileri söz aldı. Genel olarak üreticiler; başka ülkelerde biyolojik desteğin çok önemli bir bölümünde devlet desteği var. Biyolojik mücadele ilk başladığı yıllarda bir dönüm için 500 lira böcek masrafı vardı. Devlet dönüm başına 400 lira destek veriyordu. Bugün dönümde böcek masrafı 1200 lira. Devlet desteği yine 400 lira. Devlet desteği artırılmalı. Böcekle üretim yapılan biberin kilosu örneğin 5 lira; zirai ilaç mücadelesiyle üretilen biberin de kilosu 5 lira, hiçbir fiyat farkı yok. Böcek firmaları yeterli kontrol yapmıyor. Kutulardaki böcek sayısı düştü. Son yıllarda tohumlarda virüs var. Virüs olan fidanda böcekle mücadelenin hiçbir yararı yok. Biyolojik mücadelede firmalar paket böcek veriyor. Bunun yerine beyaz ve kırmızı örümcek için farklı böcek üretilmeli. Farklı böceklerle mücadele programı uygulanmalı, firma soruna göre böcek vermeli. Böcekle üretilen üründe satış sorunu yok. Kalıntı sorunu yok. Ama fiyatta da bir fark olmalı" dedi.

    Toplantı sonunda sektör temsilcileri dinlendi. Uzmanlar diğer ilçelerde de toplantılar yapılacağını, ilde yapılacak geniş katılımlı bir toplantıda sorunun masaya yatırılacağını, sorunların bakanlığa iletileceğini belitti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow