hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü kutlandı

    Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü kutlandı
    expand

    Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü kutlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- ANTALYA'nın Demre ilçesinde düzenlenen toplantı ve etkinlikle Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü kutlandı.
    Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü dolayısıyla Demre'ye bağlı Beymelek Mahallesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Üretim Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nde toplantı ve 'İlk kafes koyma' etkinliği düzenlendi. Etkinlik ve toplantıya Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Jandarma Komutanı Teğmen Emre Tırpancı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Sulak Alanlar Bölge Müdürü Ertan Berberoğlu, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Demre'de caretta caretta kaplumbağaları koruma projesini yürüten 18 Mart Çanakkale Üniversitesi öğretim üyeleri ve Deniz Kaplumbağaları Koruma ve Uygulama Merkezi görevlileri Doç. Dr. Hakan Ayyıldız, Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Altun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Finike Bölge Şefi Mustafa Karateke, Demre'deki caretta caretta koruma projesinin ortaklarından olan Likya Doğa Sporları Kulübü Derneği (LİDOSK) Başkanı Osman Pişirici, Demre Yatçılar Derneği üyeleri, koruma projesinden yer alan 6 ülkenin öğrencileri ve Demre Karabucak Ortaokulu öğrencileri katıldı.
    Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıda, enstitünün yaptığı çalışmaları anlatan bir video izlendi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan LİDOSK Başkanı Osman Pişirici, "Projemizde bu yıl ikinci yıl. 3 yıl sürecek projemizi Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, 18 Mart Çanakkale Üniversitesi ve derneğimiz işbirliğinde yürütüyoruz. Türkiye, İtalya, İspanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Bosna Hersek ve Makedonya'dan gelen öğrencilerimizle Demre sahillerindeki caretta carettaları koruyoruz. Projede Demre bize sahip çıktı. Bunun için mutluyuz" dedi.
    Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, "Bölge müdürlüğü olarak çok çeşitli çalışma alanımız var. Doğa konusunda uluslararası sözleşmelerin Türkiye'deki uygulamasını yaşama geçiriyoruz. Türkiye'de belirlenmiş 21 caretta caretta koruma alanı var. Bunun 9 tanesi Antalya'da. Bu çok önemli. Caretta carettaların korumasına halk gönüllü olarak katkı sağlamalı. Bunun en güzel örneğini Çıralı'da görüyoruz. Bu sevimli hayvanlar ülkemizin, Antalya'mızın doğal zenginliği açısından çok önemli. Demre'deki koruma projesine yabancı ve yerli öğrencilerin katılımı bu anlamda çok önemli. Antalya'da 2020 yılında 9 caretta caretta koruma alanındaki 4 bin 853 yuvadan 204 bin 591 caretta caretta yavrusu Akdeniz'in mavi suları ile buluştu" diye konuştu.
    18 Mart Çanakkale Üniversitesi Koruma ve Uygulama Merkezi'nden Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Altun, "Demre'nin 10 kilometre uzunluğundaki sahilinde caretta carettaları koruma çalışması yürütüyoruz. Geçen yıl 114 yuvadan 6 bin 214 yavruyu Akdeniz'le buluşturduk. Bu ne demektir biliyor musunuz? En iyimser tahminle 6 veya 7 erişkin caretta caretta demek. Çünkü 1000 caretta yavrusundan bir erişkin oluyor. Bu yıl şu ana kadar 72 yuva tespit ettik. 62 de yuvasız çıkış tespit ettik. Yuvasız çıkış demek, caretta caretta yumurta bırakmak için rahat bir ortam bulamadı demek. Korumada yerel katılım çok önemli. Belediyenin, yerel halkın katılımı önemli. Ekosistemi korumalıyız. Ekosistem korunmazsa doğa da yok olur, insan sağlığı da. Lütfen plajlarda araç sürmekten, gece ışık yakmaktan, piknik yapmaktan vazgeçelim" dedi.
    Kaymakam Onur Şatıroğlu ve Belediye Başkanı Okan Kocakaya da böyle bir projenin Demre'de uygulanmasından mutlu olduklarını belirterek, bu projeyle Demre'nin doğal yapısının korunmasını sağlanacağını, ilçenin turizmine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
    Toplantının ardından katılımcılar Beymelek sahilinde temsili olarak daha önce tespit edilen ilk caretta caretta yuvasına, çelik kafes yerleştirerek korumaya aldı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow