hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarım sektörü temsilcilerine virüs anlatıldı

    Tarım sektörü temsilcilerine virüs anlatıldı
    expand

    Tarım sektörü temsilcilerine virüs anlatıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- ANTALYA'nın Demre ilçesinde tarım sektörü temsilcilerine 'Seracılığı bekleyen tehlike: virüs' konulu konferans düzenlendi.

    Demre Kaymakamlığı ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferans Demre Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nde görev yapan ziraat mühendisleri Arzu Demirel, Burcu Çarban ve Elif Akkaya'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Işık, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, ilaç bayileri ve ziraat mühendisleri takip etti.

    Konferansın açılışında konuşma yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, "Biber ve domates üreticisini bekleyen kapıda bir tehlike var. O da virüs. Bu öyle bir tehlike ki yaygınlaşırsa biber ve domates üretimine veda etmek zorunda kalabiliriz. Virüsle mücadelede kimyasal bir ilaç yok. Bunu önlemenin tek yolu üretici olarak alacağımız tedbirlerdir. Bu nedenle kapıdaki tehlikeyi, öncelikle üreticiye yön veren ilaç bayilerine ve ziraat mühendisleri arkadaşlarımıza anlatmayı uygun bulduk. Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Üreticiye bunu anlatmak hepimizi görevi" dedi.

    Daha sonra üç ziraat mühendisi de slayt destekli yaptıkları konuşmalarda şu noktalara vurgu yaptı:

    "Şunu herkes bilsin. Virüsle mücadelede kimyasal bir ilaç yok. Öncelikle 'virüsü önlüyor' diye satılan ilaçlara ve ilaç simsarlarına inanmayın. Seranızdaki domates ve biber yapraklarında beneklenme, yaprak ayasında daralma, renk değişiklileri, buruşukluk gördüğünüz an bir uzmana mutlaka hemen haber verin. Hasat bitkileri, diğer bitkilere değdirmeden yerinden kökleyin. Dışarı çıkararak hemen yakarak imha edin. Virüsten korunmanın ve mücadele etmenin tek yolu alacağımız kültürel önlemlerdir. Virüse dayanıklı tohum ve fide kullanacağız. Kullandığınız alet ve makineleri mutlaka dezenfekte edin. Virüsün belirti gösterdiği seralarda, rotasyon yoluyla virüsten etkilenmeyen biber ve domates dışında ürünler üretin. Virüsle mücadelede en önemli yöntemlerden biri temizliktir. Seraya girmeden her gün temiz kıyafetler giymeli. Eller sabunlu su ile yıkanmalı. Sera girişlerinde dezenfekte paspaslar konulmalı. Virüs tehlikesini en aza indirmek için tek giyimlik elbiseler ve galoşlar kullanılmalıdır. Her sera için ayrı kıyafet kullanılmalıdır. Serada budamada kullanılan tüm aletler mutlaka düzenli dezenfekte edilmelidir. Paketlemede çok dikkatli davranılmalı. Enfekte ürünler, paketleme sisteminden geçirilmemeli. Üretim ve paketleme alanında çalışan işçiler aynı elbiseyle bir yere girmeli. Koruma önlemleri konusunda çalışanlar bilgilendirilmeli. Önlemlere kesin uymaları sağlanmalıdır. Üreticiyi bilinçlendirecek olan uzmanlardır. Bu konuda hepimize önemli görev düşüyor."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow