hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Doğalgazda menfez hayat kurtarır'

    Doğalgazda menfez hayat kurtarır
    expand

    'Doğalgazda menfez hayat kurtarır'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA,(DHA) - MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof.Dr. İbrahim Atmaca, Uşak'da yaşanan doğalgaz patlamaları ile ilgili bireysel kullanıcıları uyardı.

    Kış aylarında soğuk havanın içeri girmemesi için menfezlerin ilk kurulum ve kontrol sonrası kapatıldığını gözlemlediklerini söyleyen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Bu menfezler 2 durumda kazaların önlenmesinde ciddi fonksiyona sahiptir. Birincisi, istenmeyen baca gazı tepmelerinde havalandırma sağlayarak daire içerisindeki kullanıcıların karbon monoksit zehirlenmesi neticesinde can kaybı yaşamasının önüne geçmektir. Diğeri ise herhangi bir gaz kesintisi sonrası gaz tekrar hatta verildiğinde, gaz kesme tertibatı bulunmayan açık gaz yakıcılı ocak gibi cihazlardan gaz ortama yayıldığında, yine havalandırma ile gazı dışarıya tahliye etmek, temiz havayı ise hacme almaktır" dedi. Menfezlerin kullanıcı tarafından kapatılması neticesinde gerek baca gazı tepmesi sonucu kullanıcıların gaz zehirlenmesi yaşaması, gerekse gaz kaçağı durumunda gaz boğulması veya ilk kıvılcımda oluşabilecek patlama sonucu can kaybına varan üzücü sonuçlar yaşanabileceğini belirten Prof.Dr. Atmaca, "Menfezin açık bulunması bu üzücü sonuçların önüne geçebilecek önemli bir tedbirdir" dedi.

    'CİHAZ FİYATI İNSAN CANINDAN DEĞERLİ DEĞİL'

    Şube Başkanı Prof.Dr. İbrahim Atmaca, "Bireysel doğalgaz kullanıcılarının güvenlik tertibatı üst düzey olan cihaz ve teknolojileri tercih etmesi de yaşanabilecek kazaların önüne geçebilecek bir diğer tedbirdir" derken, özellikle açık gaz yakıcılı ocaklarda eski teknolojiler yerine, yanma gerçekleşmediği durumlarda gaz akışını kesecek tertibatları barındıran ocakların tercih edilmesi önem arz ettiğini söyledi. Atmaca, gaz tepmesinde kesici tertibatlı ve donanımlı cihaz ve teknolojilerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayıp, "Unutulmamalıdır ki hiçbir cihaz veya teknolojinin fiyatı insan canından kıymetli değildir" dedi.

    Gözlemledikleri diğer bir konununda "Biz yıllardır kullanıyoruz, bir şey olmaz" bakışı olduğunu, kazaya neden olabilecek birçok tedbirin ihmal edildiğini söyleyen Prof.Dr. Atmaca, şöyle dedi:

    "Bireysel doğalgaz kullanımında aşırı özgüvene yer olmamalıdır. Ayrıca deprem sırasında veya hemen sonrasında bina doğalgaz bağlantısının kesilmesi büyük önem taşımaktadır. Deprem sırasında belli büyüklükler sonrası sismik hareketi algılayarak gazın binaya girişini otomatik olarak kesen mekanik koruma vanaları bina girişlerinde mevcuttur ve ilgili yönetmelikler ile de zorunlu tutulmaktadır. Bu nedenle sismik hareketi algılayan gaz kesme cihazı ve gazı kesen selenoid vanalar bu hatlarda önemli rol oynamaktadır. Kaçak alarmı varsa bunların çalışıp çalışmadığı belirli aralıklar ile test edilmelidir. Gerek doğalgaz tesisatının gerekse yakıcı cihaz ve bacalarının yılda bir kez kontrol ettirilmesi kazaların önüne geçmede önemlidir."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow