hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dört günlük yasakta market ve bakkallara Ramazan esnekliği

    Dört günlük yasakta market ve bakkallara Ramazan esnekliği
    expand

    Dört günlük yasakta market ve bakkallara Ramazan esnekliği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 22 Nisan Çarşamba günü saat 24.00'ten 26 Nisan Pazar gecesi saat 24.00'e kadar dört gün süreyle uygulanacak sokağa çıkma yasağı sürecinin Ramazan ayının başlangıcına da denk geliyor olması nedeniyle yeni kararlar aldı. Kararlar içinde dört günlük yasak sürecinde açık olacak işyeri ve kurumlarla, istisna olan çalışanlar da belirlendi.  
    Ramazan ayının başlayacak olması nedeniyle, 21 Nisan Salı ve 22 Nisan Çarşamba günleri marketler ve bakkalların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi. Sokağa çıkma yasağı kapsamındaki 23 Nisan Perşembe ve 24 Nisan Cuma günleri ise marketler ve bakkallar 09.00-14.00 saatleri arasında açık olacak. 65 yaş üzeri ile 20 yaş ve altındakiler hariç, zorunlu ihtiyaçların karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla vatandaşlar ikametlerine en yakın market ve bakkallara gidebilecek ve evlere servis şeklinde satış da yapılabilecek. Hafta sonu ise market ve bakkallar kapalı olacak. 
    TATLICILAR EVLERE SERVİS YAPABİLECEK 
    Tatlı üretimi yapan ve satan işyerleri 21 Nisan ve 22 Nisan günlerinde vatandaşların dışarı çıkabildiği saatlerde, daha önceki kararlar doğrultusunda sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verebilecek. Oturma alanları kaldırılacak, bu alanlara müşteri kabul edilmeyecek. Sokağa çıkma yasağı olan günlerde 07.00-22.00 saatleri arasında sadece evlere servis yapılabilecek. 
    AÇIK OLACAK İŞYERİ VE KURUMLAR
    Belediye ekmek fabrikaları, ekmek fırınları ve sadece ekmek üretiminin yapıldığı unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri. Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan dâhil) üretiminin nakliyesinin ve satışının yapıldığı işyerleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı (Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Halk Eğitim Merkezleri, Olgunlaşma Enstitüsü vb.) maske üretilen yerler, belediyelere bağlı (atölye, kurs vb.) maske üretilen yerler. 
    SAĞLIK KURULUŞLARI VE ECZANELER
    Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler. Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler, (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları teşkilatları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, VEFA Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb.)
    AKARYAKIT İSTASYONLARI 
    Her bir 50 bin nüfusa bir adet ve şehirlerarası karayolu üzerinde her 50 km için bir adet olmak üzere kaymakamlıklar tarafından belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonları (İlimizin coğrafi durumu itibarıyla, tarımsal üretim yapılan alanların ve yerleşimin yoğun olduğu bazı yerlerin merkezlere uzaklığı nedeniyle, ihtiyaca ve mahalli şartlara göre kaymakamlıklarca nüfus kriteri dışında günlük 2 istasyon ve 2 lastik tamircisi eklenebilecek. Nöbetçi akaryakıt istasyonlarının marketleri açık olacak.
    STRATEJİK İŞYERLERİ
    Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler, f) Gazete, mutfak tüpü ve su dağıtım firmaları ve satış yerleri. Sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar.
    TARIM VE GIDA ÜRETİM ALANLARI
    İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi şartı ile, makarna, un, süt, et, balık üretimi gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler ve kâğıt, kolonya üretimi başta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler. Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dâhil) ve lojistiğini yapan firmalar. 
    AMBALAJ TESİSLERİ
    Gıda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj sağlayan üretim tesisleri. Çalışanları inşaat alanında bulunan şantiyede konaklayarak yapımı devam eden büyük inşaatlar (Bu madde kapsamında inşaat ve konaklama yeri aynı şantiye alanı içinde ise izin verilir, başka bir yerden çalışanların gelmesine ve şantiyede kalanların başka bir yere gitmelerine izin verilmez. Çalışma sadece inşaat alanı ile sınırlı.) Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları.
    İHRACATÇILAR VE HALLER
    Daha önceden sözleşme/taahhüde bağlanmış ve belirlenen süre içerisinde yetiştirilmesi gereken ihracata konu mal, malzeme, ürün, araç-gereç üreten iş yerleri ve tesisler (istisna olarak mevcut zorunluluklarını ispatlamaları ve anılan şartlara uymaları kaydıyla). Ülkemiz ve ilimiz için önemli bir ekonomik faaliyet alanı olan yaş sebze ve meyve ihracatının sürekliliğinin temini amacıyla, il merkezi ve ilçelerindeki yaş sebze ve meyve halleri. 
    İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN KİŞİLER
    Yasak sürecinde açık olacak işyeri, işletme ve kurumların yönetici, görevli veya çalışanları ise yasaktan muaf olacak. TBMM çalışanları. Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dâhil), kolluk birimlerindeki adli işlemlerde zorunlu olarak avukat bulundurulması gereken durumlarda Baro tarafından görevlendirilen avukatlar. Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, VEFA Sosyal Destek Birimlerinde görev yapanlar.
    GÖREVLİ İMAMLAR
    Camilerde ezan okumakla ve cenaze defin işlemlerinde görevliler ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar. Elektrik, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar. Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dâhil), yurt içi ve dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar.
    GAZETECİLER VE ÖZEL GEREKSİNİMİ OLANLAR
    Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi özel gereksinimi olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri. Mutfak tüpü ve su dağıtım firmaları ve satış yerleri çalışanları. Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları.
    DEMİR-ÇELİK, CAM VE BANKACILAR
    Demir-çelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan ünitelerinde çalışanlar. Bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezlerinin çalışanları.
    YAŞ MEYVE VE SEBZE HALLERİ
    Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar. İlimiz dâhilindeki seralarda fide dikme ve ürün toplama işinde çalışanlar. Yaş sebze ve meyve hallerinde çalışanlar, gerek seralardan yaş sebze ve meyve hallerine gerekse yaş sebze ve meyve hallerinden merkez ve ilçeleri ile diğer il ve ilçelere yaş sebze ve meyve taşıyan araçların şoförleri ve yardımcı elemanları.
    TARIMSAL ÜRETİM, SÜT VE EKMEK
    Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında bölgesel özelliklere göre ilçe Hıfzıssıhha Kurullarınca izin verilen işletmeler. Süt işleme tesislerine ait süt toplama araçlarının şoförleri ve yardımcı elemanları. belediye ekmek fabrikalarında, fırınlarda ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerinde üretilen ekmeğin dağıtımındaki görevliler. 
    TEKNİK SERVİSLER
    Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar ile hastanelere zorunlu sağlık randevusu olanlar. İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle işyerlerinden ayrılmaları riskli olanlar. Kapalı olan işletmelerin zorunlu güvenlik ve teknik servis elemanları, işyerlerini açmadan seyyar olarak teknik servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları.
    BELEDİYE GÖREVLİLERİ
    Belediyelerin kent temizliği görevlileri, sokak hayvanları barınma merkezleri görevlileri, itfaiye personeli, nöbetçi zabıta personeli ve güvenlik görevlileri, su ve kanalizasyon arıza ekipleri personeli, fen işleri, asfalt, yol yapım işlerinde çalışan görevlileri, şantiye bekçileri, şehir içi toplu taşıma otobüslerinin şoförleri, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara yemek yardımı yapılan aşevi görevlileri.
    ÇOBANLAR VE HAYVANSEVERLER
    Küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılar, sokak hayvanlarını besleyecek kişiler ile evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkacaklar (ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla), sokak hayvanlarını besleyecek kişiler (mahalli kolluk birimine önceden bilgi verilmesi ve kimlik bilgilerinin paylaşılması kaydıyla). Evcil hayvanların bulunduğu ve bunların gıda, bakım vb. ihtiyaçlarının temin edildiği petshop niteliğindeki işyerlerinin çalışanları.
    OTELLER VE TEDARİK FİRMALARI
    Oteller ve konaklama yerlerinde mevcut konaklayanların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışanlar, yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların ihtiyaç duyduğu temel tüketim maddelerinin temini ile görevli olanlar. Tedarik zincirinin aksamaması amacıyla, 23-24 Nisan günleri 06.00-09.00 saatleri arasında marketlere ve bakkallara, 26 Nisan Pazar günü saat 18.00'dan sonra ise marketlere ve sebze meyve hallerine mal, malzeme ve ürünlerin nakli, depolanması, mal kabulü ve satışa hazırlanması aşamasındaki görevliler. 
    İSTİSNALAR DIŞINDAKİ HERKES EVİNDE KALACAK
    Bu istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde/konakladıkları otel, yurt, pansiyon, şantiye vb. yerlerde kalmasının esas olduğu belirtildi. Seyahat izin belgeleri sokağa çıkma yasağı süresince geçerli olacak. Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere kamu düzeninin tesisi amacıyla görevli olan kamu görevlilerinin şehir içi toplu ulaşımları için belediyelerce gerekli tedbirler alınacak. 
    EKMEK DAĞITIMI
    Ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, yerel yönetim, emniyet ve jandarma temsilcilerinin katılımıyla bir komisyon oluşturulacak. Her mahalle için muhtar görüşü de alınarak ivedilikle il/ilçe ekmek dağıtım planı yapılacak. Bu planda il/ilçedeki ekmek üreten işyerlerinin sorumlu oldukları dağıtım bölgeleri (mahalle/cadde/sokak ölçeğinde) ile her dağıtım bölgesi için görev yapacak araç listeleri belirlenecek. Bu şekilde yapılacak planlama dışında sadece Vefa Sosyal Destek Birimleri ekmek dağıtımını gerçekleştirebilecek. 
    GAZETELER EVLERE SERVİS EDİLECEK
    23-24 Nisan günleri gazete satışı marketler ve bakkallar aracılığıyla yapılacak. Hafta sonu ise sadece gazete şirketlerinin ring halinde çalışacak kendi dağıtım araçları, tespit edilecek içme suyu dağıtım bayileri ve Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla yapılacak. Gazete dağıtımının evlere servis şeklinde yapılması esas olduğu da belirtildi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow