hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Narda kalite 'WhatsApp' ile yakalanacak

    Narda kalite WhatsApp ile yakalanacak
    expand

    Narda kalite 'WhatsApp' ile yakalanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DÖŞEMEALTI, (DHA)- DÖŞEMEALTI'nın en önemli tarım ürünleri arasında yeralan ve 'kırmızı elmas' olarak nitelendirilen narda kalite ve zirai mücadelede yaşanan sorunlar, 'Döşemealtı 1'nci Nar Çalıştayı'nda ele alındı. Çalıştayda, sektörün bütün paydaşlarını kapsayacak bir WhatsApp ağı oluşturulması, bu ağ üzerinden üretimin her döneminde fikir alış verişi yapılması kararlaştırıldı.
    Antalya'nın en önemli ihracat ürünlerinden narın en fazla yetiştirildiği ilçelerden Döşemealtı'nda, nar üretiminde kaliteyi artırıcı yöntemler, üretim aşamasında karşılaşılan sorunlar ve ihracata engel olan bilinçsiz üretimin önüne geçilmesi konuşuldu. Bu amaçla devlet, üretici, ihracatçı, iş dünyası ve zirai ilaç bayilerinden oluşan sektör paydaşları 'Döşemealtı 1'nci Nar Çalıştayı'nda biraraya geldi. İlçedeki bir restoranda üretici İbrahim Öner'in öncülüğünde düzenlenen çalıştayda, üretimde yapılan hatalar, yanlış zirai mücadele ve bunların sonucunda ürünün beklenenin altında ihraç edilmesi, gelir düşüşünün nedenleri ele alındı.w
    DOĞRU DEŞHİS, PROFESYONEL MÜDAHALE
    Toplantıda konuşan ihracatçı firma yetkilisi Berdan Ber, en büyük sorunun zirai mücadelede bilinçsiz ve merdiven altı üretilen, kalitesi düşük ürünlerle nara müdahale edilmesi olduğunu söyledi. Ber, "Üretimde kaliteyi elden bırakmayacağız ki hem sizin narınız çok para etsin hem de biz yüksek fiyatlara ihracat yapalım. Hem siz kazanın hem biz kazanalım. Ama bunun için de tavsiye üzerine yöntemler yerine işin uzmanı tarafından teşhisi konulan mücadele yöntemleri. Her zaman tarım il ve İlçe müdürlükleri ile görüş alış verişinde bulunulması gerekiyor" dedi.
    'KAPIMIZ ÜRETİCİMİZE AÇIK'
    Toplantıda konuşan Döşemealtı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erkan Çakar, üreticiyle etkileşim içinde olmaya ve her türlü sorunlarında destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Gökhan Karaca ise Döşemealtı'nda nar üretiminin 25 yıllık geçmişi olduğunun altını çizdi. Karaca, "Bugüne kadar bazı sorunlar yaşandıysa bunda bütün paydaşların etkisi vardır. Bizim de hatalarımız olmuştur. Ancak biz diyoruz ki Kaliteli üretim için ilk yapılması gereken, hastalığı önleyici tedbirlerdir. Yani hastalık olmadan önce zirai mücadele yapılmasıdır. Üretimde üzerimize düşen her görevi yapmaya hazırız" diyerek, üreticiye destek sözü verdi. Karaca, "Nar üretimini başka ülkelerde de gerçekleştiriliyor. Biz ülke olarak güvenilir ürün üretirsek farkımızı ortaya koymuş olacağız ve ürünlerimizi yeni pazarlara yüksek fiyatlarla pazarlamış olacağız" dedi.
    DÖSİAD: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
    Toplantıya katılan Döşemealtı Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Gültekin Gencer de, bölge iş dünyasının temsilcileri olarak ilçenin en önemli tarım ürünü narda kaliteyi en üst seviyeye çıkarmak için göreve hazır olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından üreticilerin yaşadıkları sorunlar masaya yatırılırken çözüm yolları için de görüş alış verişinde bulunuldu. Çalıştayın sonuç bölümünde ise taraflar ilginç bir yöntem üzerinde mutabık kaldı. Buna göre sektörün bütün paydaşlarını kapsayacak bir WhatsApp ağı oluşturulacak. Bu ağ üzerinden üretimin her döneminde bütün paydaşlar birbiriyle fikir alış verişinde bulunacak.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow