hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Enver Kaptan' roman oldu

    Enver Kaptan roman oldu
    expand

    'Enver Kaptan' roman oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYALI mimar Hacı Yusuf Sayın, denizci ağabeyi kaptan Enver Sayın'ın acılarla geçen yaşam hikâyesini 'Alabora' adıyla romanlaştırdı. Kitabında sigaranın neden olduğu 'Buerger' hastalığına da dikkati çeken Sayın'ın kitabına okurların ilgisi yoğun oldu.

    Mimar Hacı Yusuf Sayın'ın Cinius Yayınları'ndan çıkan 298 sayfalık 'Alabora' adlı romanının tanıtım kokteyli ve ilk imza günü romanın kahramanı 'Enver Kaptan'ın doğum gününde Antalya Mimarlar Odası'nda gerçekleştiril. Yaş pastanın kesildiği kutlamada konuşan Hacı Yusuf Sayın, iki buçuk yıl üzerinde çalıştığı ilk romanı hakkında bilgi verdi. Kitaba neden 'Alabora' ismini neden verdiğini de açıklayan Sayın, okurların sorularına da yanıt verdi.

    GERÇEK BİR HİKÂYE Mİ?

    Alabora'nın konusunun gerçek bir yaşam hikâyesi olduğunu belirten Sayın, "Bu kitap bir biyografi değil romandır. Her ne kadar temel olarak bir kaptanın yaşadıkları anlatılsa da; onun hayatındaki her şey yazılmadığı gibi; yazılanlar ise her hikâyede bire bir yaşanmamıştır. İçinde eklemeler, çıkarmalar, kurgular mevcut" dedi.

    ENVER KAPTAN KİM?

    'Alabora'da hikâyesi anlatılan insanın ise karşılaştığı bütün zorluklara rağmen, hayat mücadelesini bir an olsun bırakmayan; sabrı, metaneti, azmi, neşesi, enerjisi ile hepimize örnek olan, kardeşi olmaktan gurur duydu ağabeyi kaptan Enver Sayın olduğunu belirten Sayın, "Romanda Enver Kaptan'ın Ankara'nın arka sokaklarında başlayıp Antalya'ya; Kaleiçi'ne, Konyaaltı'na, Kaş'a, Kemer'e, Ayışığı Koyu'na uzanan hüzünlü ama bir o kadar da mücadele, sabır, hayata tutunma arzusu ve çabasıyla dolu hikâyesi anlatılıyor" dedi.

    2.5 yıl önce okuduğu, çok satan, çok okunan yabancı bir yazarın romanında anlattığı hikayenin, Enver Kaptan'ın yaşadıklarının yanında çok basit kaldığını gördükten sonra kitabı yazması gerektiğini düşündüğünü anlatan Hacı Yusuf Sayın, "Bu fikrimi ilk önce tabi ki Enver Kaptan ile paylaştım. O da bu projeye sıcak bakınca; 2.5 yıl süren bir çalışmadan sonra 'Alabora' ortaya çıktı" diye konuştu.

    Gemi, tekne gibi deniz taşıtlarının, dalga ya da fırtınanın etkisiyle yan yatması ya da ters dönmesine 'alabora' denildiğini belirten Hacı Yusuf Sayın, "Ama tekne batmaz, aldığı hasarın boyutuna göre küçük ya da büyük çaplı bir tamiratla kaldığı yerden yoluna devam edebilir. İşte yazdığım romanın konusu da tam böyle bir hayat hikâyesidir. Romanımın kahramanı olan ağabeyinin sigaradan kaynaklı yakalandığı 'Buerger' hastalığına da dikkat çekmek, farkındalık yaratmak istedim" diye konuştu.

    BURGER HASTALIĞI NEDİR?

    Burger hastalığı sigara içenlerde, daha çok orta yaşlı erkeklerde görülen bir damar hastalığıdır. Çoğunlukla ayak damarlarında, daha seyrek olarak da el ve kol damarlarında daralma şeklinde ortaya çıkar. Damar tıkanıklığında parmaklara giden kan akımı azalıyor, yürüyünce de ağrı meydana gelir. Hastalık ilerlerse parmaklarda ağrı, uzun süre iyileşmeyen yaralar ve kangrene sebep olur. Tedavi edilmezse el ve ayakların kesilmesine neden oluyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow