hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başhekim Kurt'tan kekemelik uyarısı

    Başhekim Kurttan kekemelik uyarısı
    expand

    Başhekim Kurt'tan kekemelik uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - DÜNYA Kekemelik Günü dolayısıyla açıklama yapan Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yücel Kurt, ebeveynlerin çocuklarının kekelediğini düşündükleri durumlarda hiç vakit kaybetmeden dil ve konuşma terapistinden yardım almaları gerektiğini söyledi.

    Finike Devlet Hastanesi Başhekimi kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yücel Kurt, 22 Ekim Kekemelik Günü dolayısıyla kekemelik sorununa karşı aileleri uyardı. Kekemeliğin genellikle çocuklarda 2-6 yaşları arasında ortaya çıktığını ve hastalığın toplumda yüzde 3-4 oranında görüldüğünü belirten Başhekim Kurt, "Kekemelik konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Akıcılıkta ortaya çıkan bozukluklar, uygun olmayan duraklamalar, tekrarlamalar ve benzer problemler konuşmanın doğal akışını etkiler" dedi.

    Kekemeliğin okul çağında, nadiren yetişkinlikte de ortaya çıktığını anlatan Kurt, "Yarıya yakını kendiliğinden geçer, diğer yarısı kalır. Genellikle ailedeki daha küçük çocuklarda görülür. Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha fazla görülür. Kentsel kesimde kırsala göre daha çok gözlenmiştir. Günümüzde çok farklı tedavi yöntemleriyle hastalık düzeltilmektedir. Özellikle okul öncesi dönemde tedavi edilen çocuklar ileriki dönemlerde hiç kekelememektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının kekelediğini düşündükleri durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistinden yardım almaları gerekmektedir" diye konuştu.

    Kekemeliğin çocuklarda özgüven eksikliği, başarısızlık kaygısı, okul başarısızlığı, depresyon gibi sorunlara da neden olabildiğini belirten Op. Dr. Kurt, şöyle dedi:

    "Bu nedenle ailelerin kekemeliğin kendiliğinden geçmesini beklemeleri doğru değil. Kekeme çocuğu olan ailelere büyük görevler düşüyor. Aileler çocuğun nasıl söylediğini değil, ne söylediğini dikkatle dinlemeli. Çocukla konuşurken kısa ve basit cümleler kullanın. Çocuğunuz akıcı konuşmadığında da akıcı konuştuğundaki gibi davranın. Sakin bir konuşma ve dinleme ortamını sağlamaya çalışın."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow