hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finike'de kök hücre bağış kampanyası

    Finikede kök hücre bağış kampanyası
    expand

    Finike'de kök hücre bağış kampanyası

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)- FİNİKE'de, belediye ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) işbirliğiyle kök hücre bağış kampanyası düzenlendi.
    Finike Belediye binasında kök hücre bağış kampanyası düzenlendi. Kampanyaya, belediye personeli de kök hücre bağışında bulunarak destek verdi. Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, kemik iliği bağışı ile lösemi, lenfoma, kemik iliği yetmezliği ve kalıtsal metabolik hastalıkların tedavi edilebildiğine dikkati çekerek, Finikelilerin de kampanyaya destek vererek, şifa bekleyen hastalara destek olunmasını istedi.
    Kök hücre bağışının aşamaları hakkında bilgi aktaran Batı Akdeniz Kan Merkezi Kök Hücre Bölge Sorumlusu biyolog Pınar Gümrükçüoğlu, "Kök hücre bağışı üç aşamada alınır. Birinci aşama sisteme kayıt aşamasıdır. Bugün yaptığımız işlem. Kişi 55 yaşına kadar sistemde kalıyor. 3 ay sonra da uyumlu olabilir, 10 yıl sonra da uyumlu olabilir. Uyumlu olduğunda Kızılay tekrar o bağışçıyı arıyor. Bağışçı kabul ederse şayet bağışçı oluyor. Yine aynı şekilde numune alınıyor ve akabinde üçüncü aşamaya geçiliyor. Bu aşamada sizinle bir tarih belirleniyor ve bu tarihten 21 gün önce muayene olunuyor. İleri kan tetkikleri görüntüleme işlemleri yapılıyor" dedi.
    Bağışçıya risk teşkil eden herhangi bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Gümrükçüoğlu, "Bağışçılarımızın bazen sağlık sorunları olabiliyor. Farkında olmuyorlar. Hem bağışçımızı korumak hem de hastamızı korumak adına kan tetkikleri yapılıyor. Herhangi bir sıkıntı yoksa belirlenen tarihten 5 gün önce sabah akşam yapılan bir aşımız var. Toplumda omurilik ve kemik iliği karıştırılıyor. Nakilde belden ve kalçadan alınan hiçbir şey yok. Kalça kemiğinde bulunan kırmızı kemik iliğindeki kök hücre bir miktar, geçici bir süre kana geçiyor. Aynı kan verme işlemi gibi kan torbası kolunuza takılıyor boy ve kilonuza orantılı bir miktar kök hücre alınıyor ve tekrar size geri veriliyor. Alınan hücreler hastaya yine damar yoluyla nakil yapılıyor. Naklettiğimiz hücre iliğe yerleşip kendi hücrelerini oluşturmaya başlıyor. Bağışçılar da işlemden sonra normal gündelik yaşamına dönebiliyor. Herhangi bir sağlık riski yok. Bağış öncesi yapılan aşı ise 48 saat içinde idrar yoluyla atılıyor" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow