hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finike'de yetişen Hicaz narı dalında tükendi

    Finikede yetişen Hicaz narı dalında tükendi
    expand

    Finike'de yetişen Hicaz narı dalında tükendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - ANTALYA'nın Finike ilçesinde yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda üretilen Hicaz narı, hasat başlamadan dalında tükendi.

    Finikeli üreticiler nar hasadına hazırlanıyor. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, ekim ayının ortalarında hasadı başlayacak nar sezonu hakkında bilgi aktardı. Hicaz narının yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda yetiştiğini söyleyen Sarıçobanoğlu, yıllık rekoltenin ortalama 10-11 bin ton civarında olduğunu kaydetti.

    Bu sezon rekoltenin yüzde 50 oranında yüksek gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen Sarıçobanoğlu, ürünün hasat başlamadan dalında satıldığını kaydetti. Kilogram fiyatının kalitesine göre 1,5 TL ile 2,5 TL arasında satıldığını belirten Sarıçobanoğlu, bazı bölgelerde susuzluk nedeniyle ürün boyutlarının ortalamadan daha küçük olduğunu belirtti.

    Kabuk rengi koyu kırmızı, tane rengi bordoya yakın kırmızı, mayhoş ve sert çekirdekli tanelere sahip olmasıyla bilinen Hicaz narı, bölgenin en önemli ticari değerlerinin başında yer alıyor. Finike'de 1980 yılından bu yana nar üretimi yapıldığını belirten Halil Sarıçobanoğlu, son 20-25 yıldır kalitesi dolayısıyla ürünün ticari değer kazandığını söyledi.

    FİNİKE PORTAKALI REKOLTESİ DÜŞÜK

    Kasım ayının ortalarında hasat edilmesi beklenen Finike portakalı hakkında da bilgi aktaran Oda Başkanı Sarıçobanoğlu, 4-17 Mayıs'taki sıcak hava dalgasının henüz fındık büyüklüğünde olan portakala zarar verdiğini, bu nedenle rekoltenin yüzde 50-60 oranında daha düşük gerçekleşeceğini kaydetti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow