hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finikeli öğrencinin projesine ödül

    Finikeli öğrencinin projesine ödül
    expand

    Finikeli öğrencinin projesine ödül

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)- GAZİANTEP'te düzenlenen Uzay ve Teknoloji Festivali'ne katılan Finike Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Yusuf Bera Ertan, 5600 proje arasında 'Okumaya Engel Yok' projesiyle Türkiye birincisi oldu.

    Finike BİLSEM, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Gaziantep'te düzenlenen Uzay ve Teknoloji Festivali'ne (TEKNOFEST) katıldı. BİLSEM öğrencisi Yusuf Bera Ertan tarafından hazırlanan ve danışmanlığını bilişim ve teknolojileri öğretmeni İsmail Uğurcu'nun yaptığı 'Okumaya Engel Yok' adlı proje 'İnsanlık Yararına Teknoloji Sosyal İnovasyon Lise Kategorisinde', 5600 proje arasında Türkiye birinciliği elde ederek 10 bin TL'lik ödülün sahibi oldu.

    Proje hakkında bilgi aktaran BİLSEM Müdürü Mehmet Ali Özkan, "Görme engelli bireylerin yazılı metinleri onların anlayabileceği Braille (kabartma) alfabesine çevirmek. Sistem üzerine konulan yazılı belgenin cihaza bağlı kamera yardımıyla okunarak bilgisayara aktarılması ilk işlemdir. Sonrasında bilgisayar tarafından işlenen bilgiler sistem üzerindeki motorlara belirli noktalara gitmesi için komutlar gönderir. Doğru noktaya gelinmesiyle yine sistem üzerinde bulunan Braille (kabartma) alfabesinin yazılmasına uygun kâğıda darbeler vurarak kabartma yazı kâğıda geçirilmiş olur. Sistem ayrıca belge üzerindeki basit şekil ve grafikleri kâğıt üzerine kabartarak sözle anlatılması mümkün olmayan şekilleri rahatlıkla görme engelli bireye öğretebilmeyi sağlar" dedi.

    Yarışmada birincilik elde eden öğrenci Yusuf Bera Ertan, velisi Ziya Ertan ve öğretmen İsmail Uğurcu ilçeye döndükten sonra, okul müdürü Mehmet Ali Özkan ile birlikte Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun, ardından da Kaymakam Zafer Sağ'ı ziyaret etti. Kaymakam Sağ, yarışmada büyük başarı elde eden öğrenciyi, altınla ödüllendirdi. Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun ise öğretmen ve öğrenciye plaket verdi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow