hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hava, deniz ve karada kontrollü yeni hayat

    Hava, deniz ve karada kontrollü yeni hayat
    expand

    Hava, deniz ve karada kontrollü yeni hayat

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınında kontrollü normal yaşama dönüş sürecinde havalimanları, uçaklar, denizde gezi tekneleri ve yatlar, karada toplu taşıma araçları için yeni kararlar aldı. Kararlarda ateş ölçümü, maske takılması, dezenfektan ve sosyal mesafenin korunması öne çıkıyor.

    Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Antalya ve Gazipaşa havalimanları ve uçaklar, denizde gezi tekneleri ve yatlar, toplu taşıma araçları, yüzme havuzu SPA, hamam, park ve piknik alanları, örenyerleri, pazaryerleri gibi halkın toplu bulunacağı alanlarla ilgili, 1 Haziran itibarıyla başlayan kontrollü normal yaşama dönüş sürecinde uygulanacak yeni kuralları belirledi. Havalimanları ve uçaklara maskesiz kimse alınmayacak. Toplu taşıma araçlarında yüzde 50 sınırı kaldırıldı. Yan yana koltuklarda eskisi gibi oturulabilecek. Tekneler yarı kapasite faaliyet gösterecek. Bar, meyhane gibi eğlence mekanları kapalı olacak. Kahvehanelerde okey, tavla gibi oyunlar yasak. Alınan yeni kararlarda maske takma zorunluluğu, ateş ölçümü, 1 veya 1.5 metrelik sosyal mesafe ve dezenfektan, kolonya kullanımı gibi hijyen kuralları öne çıkıyor.

    HAVALİMANI VE UÇAKLAR

    Havalimanları nizamiye girişlerinden itibaren tüm tesisler ve terminal binalarında insanlar arasında en az 1 metre boşluk olacak. Kamu ve özel sektör personeli ve yolcular, maske kullanacak. Maske takmayanlar havalimanı tesislerine ve uçağa kabul edilmeyecek. Servis araçlarında da en az 1 metre mesafeli oturma düzeni, dezenfektan ile şoför ve yolculara maske zorunluluğu getirildi.

    TERMİNALLERE HERKES GİREMEYECEK

    Refakatçı zorunluluğu olan yolcuların refakatçisi haricinde, yolcu olmayanlar terminal binalarına giremeyecek ve dışarıda bekleyecek. Geçerli nedeni olmayan terminaldeki bilet satış ofislerinden bilet alamayacak. Charter uçuşlarda sadece yolcular ve görevlilerin girişine izin verilecek.

    UÇAKLARA KABİN BAGAJI ALINMAYACAK

    Uçuşlarda kabin bagajı kabul edilmeyecek. Dizüstü bilgisayar, el çantası, evrak çantası ve bebek eşyaları ise alınabilecek. Diğer bütün eşyalar check-in işlemi sırasında bagaja verilecek. 100 mililitre ve daha az kapasitede kolonya, dezenfektan ve temizlik jeli gibi ürünler, yalnızca yolcu başına 1 tane ve alkol derecesine bakılmaksızın kabul edilecek.

    HERKESİN ATEŞİ ÖLÇÜLECEK

    Havalimanları, terminal, diğer girişler öncesinde çalışanlar herkesin termal kamera veya temassız ateş ölçerle vücut sıcaklık ölçümü yapılacak. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olanlar tıbbi maske takılarak havalimanı sağlık birimine yönlendirilecek ve süreç Sağlık Bakanlığı Covid-19 rehberine göre yönetilecek. Sağlık Bakanlığınca havayolu seyahatine uygun olmadığı belirlenen ve havayollarına bilişim sistemleri üzerinden bildirilen yolcular taşınmayacak.

    TEKNE VE YATLAR

    Ticari yat, ilkel yapılı ahşap gemiler ve turistik amaçlı olta balıkçılığı gemileri mevcut kapasiteleriyle faaliyetlerine devam edecek. Günübirlik tur yapan, kapasitesi 12 kişiden fazla olan ticari yatlar, gezi ve dalış tekneleri yarı kapasiteyle faaliyet gösterecek. Tekne ve yatlarda gün sonu temizlik ve dezenfekte işlemi yapılarak, kayıt altına alınacak. Ziyaretçilerin ateşi ölçülecek, dezenfektan paspası ve el dezenfektanı bulundurulacak.

    DENİZE MASKE ATMAYIN

    Bulaşık makinesi bulunmayan teknelerde yiyecek-içecek servisleri tek kullanımlık malzemeyle yapılacak. Açık büfe hizmet veren teknelerde büfelerde bariyer olacak ve servisi personel yapacak. Masalar ve şezlonglar arası mesafe 1,5 metre, sandalyeler arası 60 santimetre olacak. Tekne personeli maske kullanacak, misafirler için de maske bulundurulacak. Kullanılmış maske ve eldivenler denize atılmadan ayrı bir atık kutusuna konulacak.

    TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI

    Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü ve Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası görüşleri de alınarak, tüm şehir içi otobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçları ve personel servislerinde, yolcu kapasitesinin yüzde 50'si oranındaki sınırlama kaldırıldı. Karşılıklı dörtlü koltuk grupları olan araçlarda, bu koltuk gruplarının sadece ikişer koltuğu kullanılacak ve yüz yüze gelinmeyecek şekilde çapraz oturulacak. Oturulmayacak koltuklara uyarıcı şeridi çekilecek. Diğer yan yana ikili koltuklara ise yolcular oturabilecek. Bu şekilde, araç tescil belgelerinde belirtilen koltuk sayısı kadar yolcu alınabilecek. Ayakta yolcu taşımaya uygun araçlara, ayakta yolcu kapasitesinin en fazla yüzde 50'si kadar yolcu alınabilecek.

    RESTORAN VE KAFELERE 22.00 SINIRI

    Lokanta, restoran, pastane, kafe, kahvehane, kır bahçesi, dernek lokalleri ve çay bahçeleri saat 22.00'ye kadar açık olacak. Saat 22.00'den sonra sadece temizlik yapılabilecek. Şehirlerarası yol güzergâhındaki dinlenme tesislerindeki restoran benzeri işyerleri 24 saat açık olabilecek.

    EĞLENCE MEKANLARI AÇILMAYACAK

    Temasa neden olabilecek iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışı yasak. Kişiler arasında temasa ve mesafe ihlaline neden olabilecek dans, oyun amaçlı canlı müzik dahil etkinlikler yapılamayacak. İnternet kafeler, playstation vb. oyun salonları ile gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, taverna, disko ve benzeri yerler kapalı olmaya devam edecek.

    SPOR MÜSABAKALARI İZİN ŞARTI

    İlgili federasyonların izniyle yapılacak müsabaka, antrenman ve hazırlık süreçleri hariç spor merkezleri, tesisleri ve salonlarında takım ve temas halindeki sporlar, müsabakalar, eğlence amaçlı maçlar (futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş, karate vb.) veya kişilerin birbiriyle yakın temasını gerektiren antrenmanlara ilişkin getirilen kısıtlama devam edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow