hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havva'nın mirasçılarının, 5 milyar dolarlık arazi kavgası

    Havvanın mirasçılarının, 5 milyar dolarlık arazi kavgası
    expand

    Havva'nın mirasçılarının, 5 milyar dolarlık arazi kavgası

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da Bahçevlievler ve Meltem mahallelerinde 10 bin civarı konut, kamu binaları, parklar, spor tesisleri, beş yıldızlı oteller ve Konyaaltı Beachpark'ı kapsayan 5 milyar dolar değerinde 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hisse sahibi Arap Süleyman'ın miras tartışması, savcılığa taşındı. Davalar ve mirasçılar arasında Arap Süleyman'ın kızı olduğu iddia edilen iki ayrı 'Havva'nın altsoyu, diğerini sahte mirasçılıkla suçluyor.

    Antalya'nın en değerli parkları, kamu binaları ve 5 yıldızlı otellerle, spor tesisleri ve 10 bin civarında konutun bulunduğu Meltem ve Bahçelievler mahalleleri ile Konyaaltı Beach Park'ı kapsayan yaklaşık 4 bin dönümlük arazi davalarında Arap Süleyman'ın mirasçısı olduğunu iddia eden isimler arasında 'gerçek- sahte mirasçı' tartışması yargıya taşındı. Osmanlı döneminde 1800'lü yıllarda Antalya'da yaşamış Arap Süleyman'ın, 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hissesine sahip olduğu belirtiliyor.

    ARŞİVDEKİ MEMUR MİRASÇI OLDU

    Davalar ve mirasçılar arasında Arap Süleyman'ın kızı olduğu iddia edilen iki ayrı 'Havva' ismi geçiyor. 1992 tarihli kararda Balbey Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyu mirasçı iken, bir dönem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Hüsnü Yiğit'in açtığı dava sonucunda 2011 yılında Balbeyli Havva'nın altsoyu mirasçı listesinden çıkartılarak, kendisinin de arasında olduğu Sinan Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyu mirasçı kabul edildi.

    YİĞİT HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

    Biri Balbey diğeri Sinan Mahallesi nüfusuna kayıtlı Arap Süleyman'ın kızı olduğu iddia edilen iki ayrı Havva'nın altsoyundan gelenler arasında devam eden gerçek-sahte mirasçı tartışmaları ve bu yönde açılan çok sayıda dava bulunuyor. Arap Süleyman'ın mirasçılarından Ahmet Helvacı adına avukatı Gülen Dokuzoğlu Can tarafından 2018 yılında, mahkeme kararıyla Arap Süleyman'ın mirasçıları arasına giren Hüsnü Yiğit hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

    EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇLAMASI

    Arap Süleyman'ın kızı Havva'nın altsoyu olduğu iddiasıyla açtığı dava ve 2011 yılındaki mahkeme kararıyla mirasçılar arasına giren ve Arap Süleyman'ın mirasçısı olduğu yönünde birçok açıklaması da bulunan, bir dönem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Hüsnü Yiğit, resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. Usulsüz iş ve işlemlerle soy bağının değiştirilerek gerçek mirasçıların mirastan mahrum bırakıldığı belirtilen suç duyurusunda, Hüsnü Yiğit'in de aralarında bulunduğu kişilerin ise mirasta hak sahibi yapıldığı öne sürülüyor.

    BAKANLIKTAN YİĞİT HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hüsnü Yiğit'in devlet memuru olması nedeniyle bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan soruşturma izni istendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan detaylı inceleme raporu doğrultusunda Yiğit hakkında soruşturma izni verildi.

    RAPORDA YİĞİT'İN GERÇEK MİRASÇI OLMADIĞI SONUCUNA VARILDI

    Bakanlığın müfettiş raporlarında, Arap Süleyman'ın gerçek kızı Havva'nın Balbey Mahallesine kayıtlı 1856 doğumlu olduğu, eşinin Ahmet, çocuklarının ise Hüseyin ve Necibe olduğu belirtiliyor. Sinan Mahallesine kayıtlı Havva'nın soyundan geldiğini ifade etmek suretiyle Arap Süleyman'ın mirasçısı olduğunu ileri süren Hüsnü Yiğit'in gerçek mirasçı olmadığı sonucuna varıldığı belirtiliyor.

    Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı'nda araştırmacı olarak görev yapan Hüsnü Yiğit'in Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı dönemdeki eylemleriyle mahkemeyi ve bilirkişi yanıltarak, kendini Arap Süleyman'ın mirasçısı olarak gösterdiği, gerçek mirasçı olmayan kişilerin dosyaya mirasçı olarak eklenmesine, gerçek mirasçıların soy bağından çıkartılmasına ve birçok kişinin mağduriyetine sebep olduğuna yer verildi.

    SORUŞTURMA İZNİNİN İPTALİ TALEBİ REDDEDİLDİ

    Hüsnü Yiğit, Bakanlığın soruşturma izni vermesi kararının iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Yiğit'in soruşturma izninin iptali talebini reddetti. Talebin reddi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hüsnü Yiğit hakkında resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılık suçu iddialarıyla soruşturma başlatıldı.

    DAVALAR ERTELENMEYE DEVAM EDİYOR

    Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, Antalya 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2011 yılında Balbey Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyunun mirasçılar arasından çıkartıldığı, Sinan Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyundan gelenlerin mirasçı kabul edildiği kararının ise 2013 yılında Yargıtay tarafından usul yönünden bozulduğunu açıkladı.

    Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında yeniden görülmeye başlanan davada bozma öncesi kararı veren hakimin emekliye ayrılması sonrasında çok sayıda hakim değişikliği sebebiyle duruşmaların ertelenmeye devam ettiğini belirten Dokuzoğlu Can, bu davadan çıkacak sonucu bekleyen çok sayıda kamulaştırmasız el atma, kadastro mahkemesi yargılamanın iadesi, tapu iptal tescil ve tazminat davası gündeme geleceğini de söyledi.

    OSMANLI ŞERİYE SİCİLLERİ YENİDEN KURULMALI

    Bozma öncesi verilen kararda Hüsnü Yiğit tarafından dosyaya sunulan hasımsız veraset ilamları ve bu dosyalardan alınan bilirkişi raporlarının dayanak alındığını anlatan Dokuzoğlu Can, “Oysa ki tüm bilirkişi raporlarına dayanak alınan Hüsnü Yiğit tarafından açılmış hasımsız veraset davasından alınan bilirkişi raporu ile raporun atıf yaptığı Osmanlı şeriye sicili çelişki arz etmektedir. Dayanak alınan Osmanlı Şeriye Sicilinin Osmanlıca hali incelendiğinde, Arap Süleyman'ın kızı Ayşe'nin adının geçtiği ancak Havva'nın çocukları belirtilmemiş olmasına rağmen Havva'nın çocuklarının adları geçiyormuş gibi aralarında Hüsnü Yiğit'in de bulunduğu Sinan Mahallesine kayıtlı Havva'nın alt soyuna miras payı veriliyor. Ayrıca Arap Süleyman'ın çocuksuz bekar ölen oğlu Hacı Necip'in verasetini düzenleyen Osmanlı Şeriye Sicilinde kardeşinin çocukları olarak Balbey Mahallesine kayıtlı Havva'nın çocuklarının adı geçiyor. Yeniden görülen yargılamada Osmanlı Şeriye Sicillerinin günümüz Türkçe anlamları dikkate alınarak yeniden kurulması halinde gerçek hak sahipleri ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

    FİRMA YETKİLİSİ KONUŞTU

    Söz konusu miras davasıyla ilgili Arap Süleyman'ın mirasçılarına danışmanlık hizmeti veren firmanın yetkilisi Faruk Keleş, Yiğit'in ilk olarak 2011 yılında '657 Hüsnü'nün 5 milyar dolarlık miras zaferi' adlı haberle gündeme geldiğini kaydetti. Son olarak 2017 yılında Arap Süleyman, Serikli Süleyman Ağa, Ömer Ağa ve Zeynel Ağa mirasçılarının bir araya geldiği toplantının 'Mirasçılar, milyarlık arazilerin peşinde' başlıklı haberi sonrasında hakkında 'mirasçı olmayan kişilere umut dağıttığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağı yönünde gerçeğe aykırı ve itibar sarsıcı açıklamalar yaptığını belirten Keleş, şunları söyledi:

    “Hüsnü Yiğit tarafından bugüne kadar gerek şirketimiz gerekse şirket yetkililerimiz aleyhinde yapılmış herhangi bir suç duyurusu bulunmuyor. Aksine Hüsnü Yiğit hakkında yapılmış suç duyurusu var. Kültür ve Turizm Bakanlığı da savcılığın suç duyurusu talebine ilişkin yaptığı incelemede müfettiş raporu doğrultusunda soruşturma izni verdi. Soruşturma iznine yapmış olduğu itiraz da mahkeme tarafından reddedildi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow