hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çayboğazı Barajı'nda su kalmadı

    Çayboğazı Barajında su kalmadı
    expand

    Çayboğazı Barajı'nda su kalmadı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)- ANTALYA'nın Kaş ilçesine bağlı su zengini Gömbe Yaylası'nda bulunan Çayboğazı Barajı'nda sulama suyu kalmadı. Barajda sadece canlıların yaşamını sürdürebileceği rezerv suyu kaldı. Sulama kapakları kapatılırken, 2000 yılında hizmete giren barajda ilk kez su seviyesi bu kadar düştü.

    Kaş'a bağlı Gömbe Yaylası'nda bulunan Çayboğazı Barajı'nda sulama suyu kalmadı. Su zengini Gömbe Yaylası'nın doruklarından fışkıran Uçarsu Şelalesi ve Yeşilgöl'ün kaynaklarından beslenen barajdan şu anda sulama yapılamıyor. Barajdaki su seviyesi, sulama için su alınan boruların altına düştü. Barajda su seviyesinin düşmesi nedeniyle yaklaşık bir ay önce barajdaki balık üretim tesislerindeki balıklar boşaltıldı. Kaş'a bağlı 6 mahallenin ve Elmalı Ovası'ndaki toplam 13 bin 848 hektar alandaki bahçeler sulanamıyor. Yılda en az 4 kez sulanması gereken bazı bahçelere, 4. sulama yapılamadı.

    55 milyon su kapasitesi olan Çayboğazı Barajı 67,70 metre yüksekliğinde ve 226 dekar alanı kaplıyor. Şu anda barajın birçok yerinde araziler ortaya çıktı. Üreticilerin belirttiğine göre barajda sezon başında 21 milyon metreküp su vardı. Şu anda kalan su miktarı 1,5 milyon metreküp civarında. Şu ana kadar yaz boyunca Gömbe Yaylası'na düzenli yağmur yağmadı. Önümüzdeki kış Gömbe Yaylası'na yeterli yağış olmazsa bölge üreticisini zor günlerin beklediği belirtildi.

    Barajdaki balık tesislerinde çalışan Gömbeli Ali Ekinci, "Havası ve doğası meşhur olan Gömbe, aynı zamanda dağlarından gelen kaynak suyu ile de meşhur bir yer. Bu sular içme suyu ve sulama suyu olarak kullanılır. Özellikle tarımsal sulamada Gömbe ve çevre köyler, Elmalı Ovası'na hayat vermektedir. Ancak geçen yılın kurak geçmesinden dolayı, bu kaynak sularında düşüşler oldu. Gömbe'de bulunan ve sulama barajı olarak kullanılan Gömbe Çayboğazı Barajı'nda bu yıl sular bitti. Sulamaya verildi. Ancak bu yetersiz oldu. Çiftçilerimiz eksik sulama ile sezonu kapatmak zorunda kaldı. Meyve ve sebzede kalitede düşüşler oldu. Gelecek kışta da bu şekilde bir kuraklık devam ederse, kış kurak geçerse bölgede bulunan meyve ve sebze üreticilerini bir kuraklık bekliyor olacak" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow