hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mustafa Ertuğrul Kaş'ta anıldı

    Mustafa Ertuğrul Kaşta anıldı
    expand

    Mustafa Ertuğrul Kaş'ta anıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde 1917 yılında Ben My Chree adlı uçak gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, düzenlenen törenle anıldı.

    Birinci Dünya Savaşı sırasında katır sırtında taşıdığı 4 dağ topunu Kaş'a getirerek, Meis Adası önlerinde 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizlere ait 4 uçaklı 'Ben My Chree' adlı uçak gemisini batırarak dünya askeri tarihine uçak gemisi batıran Türk subayı olarak geçen Mustafa Ertuğrul Aker, bir süre sonra aynı toplarla Kemer'de Fransızlara ait 'Paris-II' adlı savaş gemisini de batırdı. Mustafa Ertuğrul Aker, Kaş'ta 'Ben My Chree' gemisinin batırılışının 103'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen törenle anıldı.

    Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi ve Antalya Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (AKSAN) tarafından Dostluk ve Barış Parkı'nda düzenlenen törene Kaymakam Bülent Karacan, Deniz Albay Gökhan Göktaş, Deniz Kuvvetleri'ne ait Fırtına Gemisi Komutanı Deniz Yarbay Deniz Düzkantar, Kaş Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Serdar Yıldırım, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kenan Dallı, Emniyet Müdürü Erkan Kaçar, AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, THK Antalya Şube Başkanı Süleyman Girgin, askeri personel, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkanları katıldı.

    Törende konuşan AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, "Mustafa Ertuğrul Aker ve kahraman silah arkadaşları, dünyanın ilk uçak savaş gemisi olan Benn My Chee'yi 103 yıl önce Akdeniz'in mavi sularına gömerek bir tarih yazdılar. Bu tarih Kaş'ta yazıldı. O kahramanlar topraklarımıza göz diken, ulusumuza kan kusturan bir gemiyi batırdı" dedi.

    Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da "Tarihte olduğu gibi bugünde Türk ulusunun düşmanları var. Onlara karşı uyanık olmalıyız. Bu ulusun Mustafa Ertuğrul Aker gibi kahramanlarını unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Onları hatırlamak, gelecek kuşaklara anlatmak, tanıtmak hepimizin görevi" dedi.

    Kaymakam Bülent Karacan da "Türk ulusu, dünya tarihinde tarih yazan bir ulustur. Türk ulusunun tarihi ve geçmişi kahramanlık öyküleri ile doludur. Ulus olarak vatanına bağlı bir ulusuz. Vatanı kutsal sayarız. Başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'i, bu yurdun birliği, bağımsızlığı yolunda can veren mücadele eden kahramanlarımızı ve kahramanlıklarımızı yeni kuşaklara anlatacağız; tanıtacağız" diye konuştu.

    Törenin ardından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarının anısına Yat Limanı'ndan denize saygı çelengi bırakıldı ardından tören için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Kaş'ta görevlendirilen Fırtına Fırkateyini gezildi. Eğitimci yazar Mehmet Özbek tarafından Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları ile ilgili Kaş Kültürevi'nde konferans verildi. 12 Ocak Pazar günü de Kaş'ta Mustafa Ertuğrul Aker saygı yürüyüşü düzenlenecek.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow