hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Topaloğlu: Aker ve askerlerini unutmamalıyız

    Başkan Topaloğlu: Aker ve askerlerini unutmamalıyız
    expand

    Başkan Topaloğlu: Aker ve askerlerini unutmamalıyız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    KEMER, (DHA)- KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, 103 yıl önce Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in Kemer'de Fransız savaş gemisi Paris 2'yi batırmasının yıl dönümünde yaptığı açıklamada, "Bugün Paris 2'nin batırılışının 103. yılı. Mustafa Ertuğrul Aker ve askerlerini unutmamalıyız" dedi.

    Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve askerleri, 13 Aralık 1917 tarihinde Kemer'de Fransız savaş gemisi Paris 2'yi batırarak tarih yazdı. Savaş yıllarında Antalya kıyılarını ve köylerini bombalayarak halka korku salan, üzerinde 6 uçaksavar top ve 2 torpil kovanı bulunan, 50 metre boyunda 8 metre eninde ve 551 groston ağırlığındaki Paris 2 savaş gemisi, Aker ve silah arkadaşları tarafından Kemer'de Kocaburun diye bilinen yerdeki siperlerden top atışlarıyla denize gömüldü.

    'KAHRAMANLARIMIZI UNUTMAMALIYIZ'

    Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Mustafa Ertuğrul Aker ve askerlerinin Kemer için çok önemli olduğunu söyledi. Dönemin en iyi savaş gemileri arasında gösterilen Paris 2'yi batıran Aker ve askerlerini rahmet ve saygıyla andıklarını belirten Başkan Topaloğlu, "Bugün Paris 2'nin batırılışının 103. yılı. Mustafa Ertuğrul Aker ve askerlerini unutmamalıyız. Kocaburun mevkisindeki siperlerden attıkları top atışlarıyla bu gemiyi batırmışlar. Bugün bile onlara şükran borçluyuz" dedi.

    'DÜNYADA 100 DALIŞ NOKTASI ARASINDA GÖSTERİLİYOR'

    Kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları tarafından batırılan Paris 2 batığının günümüzde turizme büyük katkı sağladığına da değinen Başkan Topaloğlu, "Paris 2 batığı bugün dünyanın en iyi 100 dalış noktası arasında gösteriliyor. Birçok uluslararası dergi ve gazeteye göre de en iyi dalış yerleri arasında. Her yıl buraya binlerce turist dalış yapmak için geliyor" diye konuştu.

    'ADINI OLUŞTURACAĞIMIZ MÜZEDE DE YAŞATACAĞIZ'

    Kemer'de çok sevilen yerel tarihçi Ramazan Kar'da Mustafa Ertuğrul Aker'e ait eşyaların olduğunu hatırlatan Başkan Topaloğlu, şöyle konuştu:

    "Kemer Belediyesi olarak ilçemizdeki müze eksikliğinin farkındaydık ve bu konuda ilk adımları attık. Yerel tarihçimiz Ramazan Kar ile bu işi bitirip Kemer'e müzeyi kazandıracağız. Bu müzede, Ramazan Kar'ın elinde bulunan Mustafa Ertuğrul Aker'e ait çok özel eşyaların da sergileneceğini ümit ediyorum. Aker ve askerlerini tekrardan şükranla anıyorum."

    Topaloğlu, Aker ve askerlerinin her yıl yapılan etkinliklerle anıldığını ancak bu yıl pandemi nedeniyle etkinliklerin yapılamayacağını sözlerine ekledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow