hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Psikolog Bozkaya'dan koronavirüs önerileri

    Psikolog Bozkayadan koronavirüs önerileri
    expand

    Psikolog Bozkaya'dan koronavirüs önerileri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    KEMER, (DHA)- KEMER Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan psikolog Sevilay Bozkaya, "Virüs nedeniyle vefat eden hasta sayılarına odaklanmak yerine iyileşen hasta sayılarına odaklanmak bizleri ruhsal açıdan rahatlatacaktır. Bu düşünce biçimiyle korku ve kaygılarımızda azalma olacaktır" dedi.

    Kemer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan psikolog Sevilay Bozkaya, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) psikolojik etkileri hakkında bilgiler verdi. Psikolog Bozkaya, öncelikle koronavirüs hakkında bilinmeyenleri doğru kaynaklardan bilgi alarak saptamak gerektiğini belirterek, insanların bu sayede kaygılarını kontrol edebileceğini söyledi. Kaygı düzeyi yüksek kişiler ve panik yaşayan kişilerde felaketleşme düşüncelerinin ortaya çıktığını anlatan Bozkaya, "Örnek olarak meydan okumayla olumlu düşünceleri yok saymak. Virüs nedeniyle hasta olan ve sonucunda iyileşen hastaların olduğunu yok saymak bunlara örnektir. Virüs nedeniyle vefat eden hasta sayılarına odaklanmak yerine iyileşen hasta sayılarına odaklanmak bizleri ruhsal açıdan rahatlatacaktır. Bu düşünce biçimiyle korku ve kaygılarımızda azalma olacaktır" dedi.

    Virüs günlerinde insanların kendilerine biraz daha fazla zaman ayırması gerektiğine de dikkati çeken Bozkaya, insanların kendilerini iyi hissedeceği aktiviteler yapmalarını önerdi. Bozkaya, kriz dönemini fırsata çevirmenin insanların kendi elinde olduğuna vurgu yaparak, "Yeteneklerinizi keşfederek yeteneklerinize yönelebilirsiniz ve hobilerinizi devamlı hale getirebilirsiniz. Bu sayede kaliteli ve verimli biz zaman geçirmiş olacaksınız. Olumsuz düşüncelerden ve duygulardan da uzaklaşacaksınız. Nefes egzersizleri yapmak çok önemli. Nefes egzersizleri stres kimyasını değiştiriyor ve dopamin ile seratonin (mutluluk hormonları) salgılamamıza yardımcı olur" diye konuştu.

    Koronavirüs döneminde her zaman doğru bilgilere ulaşmanın önemine de vurgu yapan psikolog Sevilay Bozkaya, medya üzerinde yapılan paylaşımları bir problem kaynağı olarak görmek yerine önlem ve tedbir aracı olarak görmek gerektiğini kaydetti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow