hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kooperatifçilik sürecini anlattılar

    Kooperatifçilik sürecini anlattılar
    expand

    Kooperatifçilik sürecini anlattılar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da, üreticilerin güçbirliği yaparak oluşturduğu kooperatifçilik ele alındı. Türkiye'de kurdukları başarılı kooperatiflerle ön plana çıkan kurucular, yaşadıkları süreci paylaştı.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde 'Yerel Yönetimler ve Kooperatifçilik' toplantısı düzenlendi. AKM Perge Salonu'ndaki toplantıya, tarım sektörünün paydaşlarının yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Türkiye'nin farklı bölgelerinde kooperatifçilikte ön plana çıkan isimler katıldı.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Muhittin Böcek, turistlerle beraber 22 milyona hizmet ettiklerini söyledi. Turizmin yanı sıra tarımdan da sıklıkla bahsettiklerini belirten Böcek, kooperatifçiliğe yönelik araştırmalar yaptıklarını söyledi. Üreticinin refah düzeyinin artması, tüketicinin kaliteli ürün alabilmesi için kooperatifçiliğin önemli olduğuna vurgu yapan Böcek, "Belediye şirketlerinin kooperatiflerden toptan alım yapması, yerel pazar ürünlerinin kurulması gibi çalışmalarımız var. 43 tarımsal kooperatifin elektrik ihtiyacı belediyemiz tarafından karşılanıyor. Yeni kurulacak kooperatiflere aynı desteği vereceğiz. Kadın kooperatiflerini tüm ilçelerde yaygınlaştıracağız. Ürünlerin satışı için üniteler oluşturacağız" dedi.

    TARIMI BÜYÜTÜRSEK ANTALYA'YI DA BÜYÜTMÜŞ OLURUZ

    ATAK Başkanı Ali Çandır ise büyük balığın küçük balığı yuttuğunu, ancak küçüklerin bir araya gelmesiyle, büyüklerle denge kurmak ve rekabet etmenin mümkün olduğunu söyledi. Dünyadaki kooperatifçiliğin bu anlayıştan esinlendiğini belirten Çandır, "Kentimizin tarımsal üretim ve ticaret faaliyetleri, merkezden en ücradaki kırsal noktaya kadar tüm insanlarımıza nüfuz etmektedir. Dolayısıyla tarımı büyütürsek Antalya'yı da büyütmüş oluruz. Zira mevcut durumda ülkemiz ekonomisinin yüzde 3'üne sahip kentimiz tarımsal üretimin yüzde 4'üne bitkisel üretimin ise yüzde 7'sine sahiptir. Ziraat odalarına kayıtlı üretici sayısında ülkemizin yüzde 4'ünü, kayıtlı istihdamda ise yüzde 7'sini oluşturmaktayız. Tarımsal kooperatifler ve üretici birliklerinin sayısında ise ülkemizdeki mevcudun yüzde 2'sine sahibiz" dedi.

    EN İYİ ÖRGÜTLENEN SÜT ÜRETİCİLERİ

    Çandır, Antalya'nın tarımsal kooperatif başına üye yoğunluğunun Türkiye ortalamasının biraz üstünde, üretici birliği başına üye yoğunluğunun ise Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu söyledi. Çandır, "Şu an geldiğimiz noktada hem yatay hem dikey olarak en iyi örgütlenen gruplardan biri süt üreticileridir. Rakamlar bize kooperatifçilik potansiyelimizin ancak küçük bir bölümünü harekete geçirdiğimizi gösteriyor. Mevcut kapasitemizi büyütmeyi ve rekabet direncimizi artırmayı sağlamak için yerel yönetimlerle işbirliği içinde olmamızın büyük faydası bulunmaktadır" diye konuştu.

    AZİZ KOCAOĞLU, İZMİR'DEKİ KOOPERATİFÇİLİĞİ ANLATTI

    Açılış konuşmalarının ardından kooperatifçiliği ele alan panel düzenlendi. Panelde, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu ile Tire, Eskişehir ve Amasya'da kooperatifçiliğin öncü isimleri konuşma yaptı. Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarını anlattı.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow