hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alaaddin Cami ibadete açıldı

    Alaaddin Cami ibadete açıldı
    expand

    Alaaddin Cami ibadete açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA) - ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde taç kapısıyla ünlü Anadolu beylikleri döneminde Karamanoğlu Alaaddin Bey'in yaptırdığı tahmin edilen 700 yıllık Alaaddin Camii, yaklaşık 5 yıldır süren restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından ibadete açıldı.

    Korkuteli'nin bir benzeri olmayan taç kapısıyla ünlü Alaaddin Camii, 1900'lü yılların başında çıkan yangınla göçtü. Tavanındaki toprağın tamamen yere indiği cami kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayanlar cami alanına yaptıkları küçük bir mescitle ibadetlerini sürdürdü. Caminin rölövesini çıkarıp, proje çalışmalarını yapan Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2013 yılında restorasyona başladı. Yaklaşık 5 yıl süren ve bugüne kadar 2 trilyon 293 bin lira civarında para harcanarak tamamlanan çalışmalar sonucu cami, 8 metre uzunluğundaki süslemeleri, kabartmalarıyla Anadolu'da bir benzeri daha olmayan taç kapısı, mihrabıyla itinalı onarılınca eski görkemine kavuştu. Alaaddin Camii, Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun da katılımıyla ibadete açıldı.

    Vali Münir Karaloğlu, "Korkuteli ilçemiz Antalya'nın önemli ilçelerinden bir tanesi. Osmanlı döneminde Şehzade Korkut'un yazlık olarak kullandığı beldelerden bir tanesi. Korkuteli'nde önemli tarihi mekânlarından bir tanesi. Bu cami 14'üncü yüzyıllarda yapıldığı varsayılıyor ama daha sonra 20'nci yüzyılın başında bir yangınla büyük cami küçültülerek bir camiye dönüştürülmüş ama caminin en önemli parçası giriş kapısı. Çok orijinal bir giriş kapısı var. Cami uzun bir restorasyon sonrası tamamlandı. Çünkü hem bir taraftan kazı yapıldı, kazı ile ortaya çıkan duruma göre restorasyon projeleri yenilenerek hassas bir restorasyon ile bugün bu camiyi tamamladık ve açacağız inşallah. Hemen yakınınızda medresemiz var. Daha önce medresemizin de restorasyonunu tamamlamıştık. Bir hamamımız var bugün orayı da ziyaret ettik. Arzu ediyoruz ki Korkuteli'deki bütün tarihi yapıları ortaya çıkaralım, ayağa kaldıralım. Bunlar ayrıca Korkuteli ilçemizin kimliğini oluşturan yapılar. İnşallah bu yapıları halkımız da bundan sonra gereği gibi kullanır" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow