hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anız uyarısı

    Anız uyarısı
    expand

    Anız uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA) - KORKUTELİ Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, anız yakılmaması konusunda çiftçilere uyarıda bulundu.
    Musa Fikri Büyükçetin, hasat dönemi sonrası yapılan anız yakma uygulamasının toprağın verimini düşürdüğünü söyledi. Anız yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğuna dikkat çeken Büyükçetin, anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığının arttığını kaydetti. Büyükçetin şöyle dedi:
    “Sap ve anızın yakılması neticesinde bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azotta kayıp meydana geliyor. Yakılan anızlardan çıkan dumanın çevreye verdiği zarar da ciddi boyutlarda. Anız yangınları, ekosistemin tahrip olmasına, topraktaki organik madde miktarının ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına, su ve toprak erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına kısacası toprağın verimsizleşmesine ve doğanın ölümüne neden olmaktadır. Toprağın verimini topraktaki mineral, gübre ve biyolojik canlılar belirlemektedir. Anız yakmak, toprağın veriminin azalmasına neden olmaktadır. Anız yakan çiftçimiz, daha fazla gübre atmak zorunda kalmaktadır. Toprağa kazandırılmayan anız, daha fazla gübre kullanılmasına dolayısıyla maliyetin artmasına neden olmaktadır. Anız ateşinden uzak duran çiftçilerimiz, hem gübreden tasarruf etmekte hem de daha fazla verim almaktadır."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow