hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Karyağdı armudunu olgunlaşmadan toplamayın'

    Karyağdı armudunu olgunlaşmadan toplamayın
    expand

    'Karyağdı armudunu olgunlaşmadan toplamayın'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)- KORKUTELİ Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, "Armut olgunlaşmadan toplamayın" uyarısında bulundu.

    Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, karyağdı armudunun çekirdeğinin siyah renge dönüşmeden kesinlikle toplanmaması uyarısında bulundu. Karyağdı armudunun başkenti olarak bilinen ilçede hasat dönemine kısa bir süre kaldığını anımsatan Başkan Büyükçetin, geçmiş yıllarda 13 farklı bölgeden karyağdı armudundan numune alındığını, alınan numunelerde, 10 tanesinde çekirdeğin beyaz çıktığını, 3 yerde çekirdeğin siyah çıktığını aktardı. Bu yıl armut üreticisinin, pazar payını kaybetmemesi ve bindiği dalı kesmemesi için mutlaka olgunlaşmaya dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Büyükçetin, üründe ekonomik zarara uğramaması ve pazar sorunu yaşanmaması için üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerektiğini, hasat öncesi teknik elemanlar getirip refraktometre ile ölçümler yaptırmaları gerektiğini, erken toplanan armutta kalibrenin düşük olacağını, boylamada sıkıntı yaşanacağını söyledi.

    İlçede Karyağdı armudu hasadının ekim ayının ilk haftasında yapıldığını ifade eden Büyükçetin, "Şu an ovada yapılan ölçümlerde karyağdı armudu hasadı için şartların henüz oluşmadığını öğrendik. Karyağdı armudunun hasat dönemine ekim ayı başından itibaren başlanmalı. Biz her zaman karyağdı armudu üreticilerinin güvencesi olacağız. Her tarım ürününde olduğu gibi karyağdı armudunda, mutlaka tam olgunlaşma sağlandıktan sonra yapılmalıdır. Olgunluğa ulaşmadan hasadı yapılan üründe şekil bozuklukları ortaya çıkar ve buruşukluklar oluşur. Ayrıca, yine karyağdı armudunda tat ve aroma bozuklukları yaşanır. Bu nedenle çiftçilerimiz büyük ekonomik kayıplara uğrayabilir. Birlik ve beraberliğimizi bozmadan ele ele vererek karyağdı armudunu en iyi şekilde pazarlayacağız" dedi.

    Ziraat mühendisi Hasan Ali Ayekin de şu an karyağdı armudunun kalibresinin 11- 12 olduğunu, normal olgunlaşan armudun kalibresinin ise 14 olması gerektiğini vurguladı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow