hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kumluca'da kanser konferansı

    Kumlucada kanser konferansı
    expand

    Kumluca'da kanser konferansı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA) - ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde 'Meme ve Servikal Kanserler' konulu konferans düzenlendi.

    Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Kumluca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Meme ve Servikal Kanserler' konferansında Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel, meme ve servikal kanserlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olduğunu belirtti. Türkiye'de jinekolojik kanserlerin kadınlarda görülen kanser sıralamasında meme ve tiroid kanserlerinden sonra üçüncü sırada yer aldığını aktaran Öncel, erken teşhiste en önemli faktörün kadının bilinçlendirilmesi olduğunu vurgulayarak, bu konferansı düzenlediklerini anlattı.

    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Şenol Coşkun da meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, meme kanserinin kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi yapılarak ve mamografi çektirilerek erken tanılanabileceğini kaydetti.

    Konferansta Dr. öğretim üyesi Gamze Teskereci, Kumluca Halk Eğitim Merkezi'nde yürüttükleri çalışma sonuçlarını paylaştı. Teskereci yaptıkları çalışmaya göre çalışmaya katılan kadınların çoğunluğunun jinekolojik kanserlerde erken tanı ve korunma yöntemleri konusunda bilgili olduğunu, ancak jinekolojik kanserlerin risklerini yeterince bilemediklerinin ve rutin kontrollerini yaptırmadıklarının ortaya çıktığını söyledi.

    Hemşirelik bölümü öğrencileri meme ve servikal kanserlerle ilgili bilgilendirme mesajlarının yer aldığı broşürleri kadınlara verdiği etkinlikte kanserlere yönelik farkındalık göstergesi olarak dinleyicilere kurdele takıldı.

    İlçe Sağlık Müdürü İsmail Arıcı da Toplum Sağlığı Merkezi bahçesine Kanser Tarama Aracı'nın getirildiğini, aracın 5 Mayıs tarihine kadar burada hizmet vereceğini belirtti. Bu araçta meme, bağırsak ve rahim ağzı kanserine yönelik taramaların ücretsiz olarak yapıldığını paylaştı. Konferans bitiminde birçok kadın kanser taraması yaptırmak için Kanser Tarama Aracı'na başvurdu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow