hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurşunlu Şelalesi bomboş kaldı

    Kurşunlu Şelalesi bomboş kaldı
    expand

    Kurşunlu Şelalesi bomboş kaldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - KORONAVİRÜSÜN en çok etkilediği sektörlerin başında gelen turizmde, Antalya'nın dünyaca ünlü doğal güzelliği Kurşunlu Şelalesi de sessizliğe büründü. Bu aylarda binlerce kişinin ziyaret ettiği Kurşunlu'da, ziyaretçi sayısı neredeyse sıfıra indi. İşletmeciler, 1 Nisan'daki ilk taksiti ödeyemedi ve indirim talep ediyor.

    Antalya- Isparta karayolu üzerinde Aksu İlçesi sınırlarındaki Kurşunlu Şelalesi'nde, koronavirüs nedeniyle haftasonları kapalı tutulurken, haftaiçi açık olmasına rağmen, kimse evden çıkmadığı, hem yurtdışı hem yurtiçi trafiği durduğu için ziyaretçi sayısı da neredeyse sıfıra indi.

    DÖRT KİŞİ GELDİ

    Her yıl 15 Mart'ta sezon açılışı yapılan şelalede bu yıl koronavurüs nedeniyle sezonu açamadıklarını belirten Kurşunlu Şelalesi park alanı işletmecisi Erol Avcı, "Valilik genelgesine göre hareket ediyoruz. Haftasonları kapalı, haftaiçi ise yasak yok, açığız. Ancak kimse zaten evden çıkmadığı için gelen olmuyor. Koronavirüs nedeniyle önceki günlerde 4 kişi geldi. Çoğu günlerde hiç gelen yok" dedi.

    İÇERİDEKİ İŞYERLERİ DE KAPALI

    Sürekli olarak şelaledeki kullanım alanlarının dezenfektan işlemlerinin yapıldığını belirten Erol Avcı, "Ziyaretçi gelmediği için içerideki restoran, kafeterya, fotoğrafçı, dondurmacı, hediyelik eşya gibi işyerleri de kapalı durumda. Örneğin geçen yıl mart ayında 20 bin, nisan ayında 30 bin ziyaretçimiz vardı. Tam sezonun başladığı tarihlere denk geldi ve ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

    ÖDEMELERDE İNDİRİM İSTİYORLAR

    Şelalenin bu yılki işletme kira bedelinin 1 milyon 522 bin TL olduğunu belirten Avcı, "Bu ücreti yılda dört taksitte ödüyoruz. İlk taksitimizin 1 Nisan'da ödenmesi gerekiyordu. Ancak ziyaretçi girişi olmadığından dolayı ilk taksitimizi ödeyemedik. Mart ayı sıfır geçti, nisan ve mayıs ayları da öyle gözüküyor. Yaz aylarında düzelir diye umut ediyoruz. Bu dönemlerle ilgili indirim ve ödemelerde erteleme talep ediyoruz" dedi.

    18 METREDEN DÖKÜLÜYOR

    Geçen yıl 375 bin kişinin ziyaret ettiği, 2 kilometrelik kanyonda 18 metrelik büyük şelalenin yanı sıra, küçük şelalecikler, birbirine bağlı 7 küçük göletten oluşan Kurşunlu Şelalesi, toplam büyüklüğü 394 hektarlık alanı kapsayan Milli Park konumunda. Yaz dönemi günde en az 1500 kişinin ziyaret ettiği şelale, yılın diğer aylarında da Antalya'nın en çok ilgi gören doğal turizm alanlarının başında geliyor. Zengin bitki topluluğu, su ve kaya formları, 200 yıllık su değirmeni ve orman dokusuyla eşsiz bir doğal alana sahip Kurşunlu Şelalesi'nde ağırlıklı kızılçam olmak üzere doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız, söğüt ve incir ağaçları bulunuyor. Mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıkların alt florayı meydana getirdiği şelalede, topalak, su nanesi, kamış, su avizeleri, nilüfer gibi su bitkilerini görmek mümkün. Milli park içinde yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası gibi yaban hayvanlarıyla köpek, yılan ve kertenkele yaşıyor.

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow