hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlkokul öğrencisinden atık projesi

    İlkokul öğrencisinden atık projesi
    expand

    İlkokul öğrencisinden atık projesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA)- ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi Mustafa Muhammed Gayretli, Türkiye'nin her yıl atıklardan milyarlarca lira kaybettiğini belirterek, gıda atıklarının gübreye dönüştürülmesi amacıyla proje hazırladı.

    Manavgat Ali İhsan Barut İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Mustafa Muhammed Gayretli, geçen ay bir televizyon programında atıkların dünyayı nasıl kirlettiğini, aslında bu atıkların hepsinin dönüştürülerek hem ekonomiye katkı sağlayabileceğini hem de dünyanın kirlilikten korunacağını izledi. Koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapalı olması ve uzaktan eğitim yapılması nedeniyle evde boş vakitlerinde internetten atıkların nasıl değerlendirileceğiyle ilgili araştırma yapan Gayretli, kendi evlerinde de atıkların ayrıştırılarak çöpe atıldığını fark etti.

    Yaptığı araştırmada atıkların gıda, plastik, metal, kağıt, cam ve tıbbi atıkları olarak ayrıştırılması gerektiğini öğrenen Gayretli, özellikle gıda atıklarının çok hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılabileceğini belirleyerek proje hazırladı. Projesini Manavgat Belediyesi başkan yardımcıları Mustafa Ceylan ve İsmail Hakkı Ödevoğlu'na teslim eden Gayretli, gıda atıklarının gübre olarak tarım alanlarında değerlendirilebileceğini söyledi.

    Manavgat'ta bir pazar yerinin kapanışında atıkları göstererek, "Bir programda izlemiştim, doğanın çok kirlendiğini söylüyordu. Ben de bunu nasıl durdurabilirim diye düşündüm. Bu projeyi hazırladım. Benim projem, katı atıklar ve kanalizasyon atıklarından yararlanıp, kirlenmeyi önlemek ve ekonomiye katkı sağlamak. Kağıt, cam, plastik, gıda; bunların hepsi geri dönüştürülebilir. Şu anda biz onları çöpe atıyoruz ve çok para kaybediyoruz. Bu söylediğim atıkların birçoğu çöpe atılıyor ve çok fazla para kaybediyoruz" dedi.

    Mustafa Muhammet Gayretli, kendisinin sadece gıda ve kanalizasyon atıklarıyla ilgili proje hazırladığını ve bu atıklardan gübre elde edileceğini söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow