hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OSB'deki teknik lise, teknik koleje dönüşüyor

    OSBdeki teknik lise, teknik koleje dönüşüyor
    expand

    OSB'deki teknik lise, teknik koleje dönüşüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nca Antalya OSB'ye devredildi. Özel Antalya OSB Mesleki ve Teknik Koleji olarak önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alacak okul, 10 milyon TL'lik yatırımla yenilenecek.

    Antalya OSB yönetiminin 2023 eğitim vizyonu hedefleri arasındaki, Antalya OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, Antalya OSB tüzel kişiliğine devri talebi gerçekleşti. Talebi uygun bulan Milli Eğitim Bakanlığı, okulun 2019-2020 eğitim öğretim dönemi sonunda Antalya OSB Tüzel Kişiliğine devredilmesini kararlaştırdı. Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini koleje dönüştürecek yeni proje tanıtıldı.

    'OKULUN DEVRİ HAYALDİ'

    Antalya OSB yönetiminde 5 yılı doldurduklarını anlatan Ali Bahar, “Bizim bir hayalimiz vardı, meslek lisemizi devraldık. Bu epey uzunca zaman aldı, çok istememize ve her yıl bunun için çaba sarf etmemize rağmen gerçekleştirememiştik. Türkiye'de bir ilktir, Antalya OSB'de eğitim birimimizi kurduk. Yaklaşık 5 yıl içinde 200'ün üzerinde eğitim ve 9 bine yakın sertifika vermişiz. Biz bunun sayesinde sanayicinin cebinde 3 milyon lirasını bırakmışız ve yüzde 17 oranında işe giriş-çıkışta verimlilik sağlamışız. Türkiye'nin en büyük sorunu verimlilik ve kapasite kullanımı" dedi.

    İTFAİYEYE DRONE EĞİTİMİ

    İtfaiye biriminin eğitimiyle 6.5 dakikada bir yangına müdahale edilebildiğini belirten Bahar, “Şimdi ikinci kurduğumuz birim ve yeni aldığımız araçlarla bunu 3.5 dakikaya indiriyoruz. Bu da eğitimin eseri. Orada da belki Türkiye'de ilk itfaiyeci arkadaşlarımıza drone eğitimi aldırıyoruz, çünkü yangını yukarıdan da görmek istiyoruz. Türkiye'de ilk defa öğrenci, sanayici ve veli buluşmasını gerçekleştirdik. En büyük yatırımlarımızdan birisi de genç OSB" diye konuştu.

    'HER GÜN EN AZ 3-5 KİŞİ İŞ İÇİN ARIYOR'

    Meslek lisesinin devri konusunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk başta olmak üzere çaba sarf edenlere teşekkür eden Ali Bahar, “Eğer bu okul alındıysa Ali Bahar'ın değil, eğitim komisyonumuzun bir başarısıdır. Genç nüfusla ilgili duruma namus meselesi gibi bakılması gerekiyor. Çok işsiz var. Beni günde en az 3-5 kişi arıyor iş bulmam için. Bunalıyorum burada, çok üzülüyorum. İş bulamayacağımı bilerek o telefonu kapatmaktan gerçekten büyük üzüntü yaşıyorum. Onun için bu iş çok değerli. Okulumuzdaki her şey değişecek" dedi.

    ALTIN DOKUNUŞ

    Mevcut öğrencilerin Kepez'de başka bir okula nakledileceğini söyleyen Bahar, “Biz okulu 2020 yılında sıfır olarak devralıyoruz. Binaların durumu ve birçok konusu iyi değil. Ama bize verildi. Antalya OSB bir şeyi alıyorsa ve dokunuyorsa ona muhakkak altın dokunuşta bulunuyor demektir. Buradaki çocuklar, aynada kendine bakmaya imtina eden çocuklar. Burada 16 tane dal var ve atıl. 6 dala, 9 ana bilim dalına indiriyoruz ve tamamen çağın gereklerinde. Bu çocukların tamamına ilk dokunuşumuz, onlara matematik veya meslek öğretmek olmayacak. İlk dokunuşumuz onların özgüvenini yükseltmek olacak. Kendilerine inancını yükseltmek olacak. Rehberlik, psikiyatrlarla çocukların kendilerini aynada değerli görmelerini istiyoruz" dedi.

    ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE MAAŞ

    Okulda disiplinin sporla sağlanacağını anlatan Bahar, “Buradaki öğretmenlerin çocuklara ilgisi çok daha farklı olacak. Buradan çıkan öğrenciler zaten ikinci sınıftan itibaren tüm OSB içinde staj imkanı sağlanacak ve bunu genç OSB'nin görevine veriyoruz. Gençlerimiz gençlerimizle ilgilenecek. Ardından bütün dallar modernleştiği gibi ileriye doğru bu çocuklarımızın adım atması için fabrikalarımızın içindeki sanayicilerimizin asgari ücretin daha üzerinde bir maaşla çocuklarımızı kabul etmelerini istiyoruz. İkinci sınıftan sonra tamamen fabrikaların içinde bu çocuklarımız eğitim alacak ve bütün atölyelerimizde çağa uygun modern altyapılar olduğu gibi makinelerimiz de bu çocukların emrinde olacak" diye konuştu.

    EĞİTİM HAVZASI

    2020'de tamamen yenilenerek hizmete girecek kolejin hemen yanında bu yıl Teknopark'ın da tamamlanacağını belirten Ali Bahar, yanında da Bilim Üniversitesi olduğuna dikkat çekerek, bu alanın bir eğitim havzasına dönüşeceğini dile getirdi. Buradan mezun olan bütün çocukların İngilizce bileceğini kaydeden Bahar, 1200 kapasiteli okula ilk yıl 300 öğrenci alımı yapılacağını açıkladı. Bahar, “Bir tarafta büyük işsizlik, bir tarafta ise iş arayanlar. Nitelik sıkıntısı yaşanıyor ve bu sorunu çözmek istiyoruz" dedi.

    KAPALI SPOR SALONU VE HALI SAHA

    Halen eğitim öğretim faaliyetlerinin devam ettiği okul, dönem sonunda öğrenci, öğretmen ve tüm tefrişatı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kepez'deki yeni yerine taşınacak. 2020-2021 eğitim öğretim dönemi itibarıyla Antalya OSB tarafından teknik kolej statüsünde eğitim faaliyetlerine devam edecek okulda büyük dönüşüm yaşanacak. Mevcut derslik ve atölyelerde köklü bir renovasyon işleminin başlatılacağı okulda, tüm atölyeler son teknoloji cihazlar ile donatılarak, öğrencilere günün ve geleceğin ihtiyaçlarına uygun mesleki eğitim verilecek. 320 kişilik yeni bir yemekhanenin inşa edileceği okula, uluslararası standartlara sahip kapalı spor salonu ile birlikte bir de halı saha yapılacak.

    ÜCRETSİZ EĞİTİM

    Özel okul statüsünde eğitim verilecek okula ilk yıl 320 öğrenci kabul edilecek ve tüm öğrenciler ücretsiz eğitim görecek. Yemek, servis ve atölye kıyafetlerinin de ücretsiz sağlanacağı okulun dördüncü yılında toplam kapasitenin 1280 öğrenciye ulaşması hedefleniyor. Anadolu meslek ve teknik programların uygulanacağı okulda, meslek programı kapsamında 3 alan ve 6 dalda, teknik program kapsamında ise 2 alan ve 2 dalda eğitim verilecek. Okul hakkında detaylı bilgi ve ön kayıt işlemi www.antalyaosbteknikkoleji.org adresi üzerinden yapılabilecek.

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow