hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ramazanda korona yasakları

    Ramazanda korona yasakları
    expand

    Ramazanda korona yasakları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) – ANTALYA’da koronavirüs önlemleri kapsamında bu Ramazan ayında vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları biraraya getiren her türlü etkinlik ve iftar çadırı yasaklandı. Ramazan davulcuları da evleri dolaşıp, tek tek vatandaşlar ve hanelerden bahşiş toplayamayacak.

    Antalya Valiliği İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, Ramazan ayı süreciyle ilgili koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yeni kararlar aldı. Ramazan ayının gelenekselliği çerçevesinde sürdürülecek davranış ve etkinliklerin koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında bugüne dek alınan tedbirlerle azalan sosyal hareketliliği artırabileceği, bu durumun salgınla mücadele ve toplum sağlığı açısından risk oluşturabileceğine dikkat çekildi.

    İFTAR, SAHUR DAVETLERİ YASAK

    Kurul tarafından, Ramazan ayına ilişkin alınan tedbirler şöyle; Ramazan ayı boyunca, Antalya’da vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları biraraya getiren her türlü etkinlik ve iftar çadırları yasaklandı. Özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların dışarıya çıkıp sosyal mesafe kuralını göz ardı edebilecekleri değerlendirildiğinden, bu hususta gerekli tüm tedbirler alınacak. İftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların yoğun olarak kullandığı/kullanabileceği caddeler ilgili kaymakamlık ve belediyeler tarafından belirlenerek gerekli durumlarda kapatılacak.

    DAVULCULARIN BAHŞİŞ TOPLAMASI YASAK

    Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretleri kaymakamlıklar ve ilgili kuruluşlarca kısıtlanacak. Ramazan davulcuları ile ilgili kararı; ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları, kaymakamlar yerel yöneticilerle (belediyeler dahil) beraber verecek. Ramazan davulcuları bahşiş almak amacıyla evleri ziyaret, kapı zili çalmak gibi bulaş riski oluşturabilecek davranışlarını önleyebilmek için, Ramazan davulcularının faaliyetleri sonucu alacakları bahşişler, tek tek vatandaşlar/haneler yerine, toplu olarak yerel imkânlarla sağlanacak. Ramazan davulcularının tek tek vatandaşlar ve hanelerden bahşiş toplamaları yasaklandı.

    PİDE KUYRUKLARI

    İftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı bulaş riskinin önlenmesi amacıyla, pide ve ekmek üretiminin yapıldığı fırınlardaki ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerindeki pide ve ekmek üretimi ile özel sipariş alımı (yumurtalı, susamlı, katkılı vb. pide) iftardan 2 saat önce sonlandırılacak. Ancak o saate kadar üretilmiş pide ve ekmeklerin satışı devam edecek. Bu işyerleri iftar saatlerinden sonra üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edecek.

    TOPLU TAŞIMAYA İFTAR ÖNLEMİ

    İftar vakitleri öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak, iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren kaymakamlıklar ve kolluk birimlerince belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak, toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayısı artırılacak. Ayrıca, iftar saati öncesinde toplu taşıma araçları ve duraklarında sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve maske kullanımına ilişkin uygulamalar etkin bir şekilde denetlenecek.

    MEZARLIKLARA GİRİŞ-ÇIKIŞ AYRI OLACAK

    Mezarlık ziyaretlerinin kontrollü yapılabilmesi için, mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı planlanacak. Arife günü ile bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümü yapılacak. Sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere de ağırlık verilecek.

    YOĞUNLUK OLUŞABİLECEK ALANLAR

    Ramazan süresince özellikle cadde ve sokaklarda yoğunluk oluşturabilecek tüm unsurların (seyyar satıcılar, bireysel etkinlikler vb.) oluşturabileceği bulaş riskine karşı denetimler artırılacak. Ramazan ayı öncesi ve süresince alışveriş yoğunluğunun (gıda, tatlı/iftariyelik satışı) artabileceği göz önünde bulundurularak, market ve pazar yerleri başta olmak üzere yoğunluğun artabileceği tüm alanlarda sosyal mesafeyi koruma ve maske kullanımına ilişkin denetimler artırılacak.

    BAZI İŞYERLERİ ÇALIŞMA SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK

    Çalışma saatleri hafta içi 09.00-18.00 olarak düzenlenen işyerleriyle ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. Perakende olarak, inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, kozmetik, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kuyum, kırtasiye, otomotiv ve otomotiv yan sanayi ürünleri satan ve son tüketiciye hizmet veren sigorta, emlak, seyahat acentesi vb. diğer işletmeler, hafta içi 09.00-20.00 saatleri arasında hizmet verebilecek. Sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde ve hafta sonlarında kapalı olacak. Bu karar, bünyesinde perakende olarak inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, kozmetik, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satış reyonları bulunan marketlerin bu reyonlarının da, ana faaliyet alanı bu ürünlerin satışı olan işyerleri için de geçerli olacak.

    KASAP, ŞARKÜTERİ, MANAV VE YUFKACILAR AÇIK OLACAK
    Sokağa çıkma yasağının olduğu 23 Nisan Perşembe ve 24 Nisan Cuma günleri marketler ve bakkalların yanı sıra, kasap, şarküteri, manav ve yufkacılar da 09.00-14.00 saatleri arasında açık olacak. 65 yaş üzeri, 20 yaş ve altında bulunanlar ile engelliler hariç olmak üzere, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın kasap, şarküteri, manav ve yufkacıya gidilebilecek. Aynı saatler arasında kasap, şarküteri, manav ve yufkacılar evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek.

    HER İLÇEDE 3 ZİRAİ İLAÇ BAYİİ
    Sokağa çıkmanın yasak olduğu gün ve saatlerde, toptan veya perakende gıda maddesi depolaması ve satışı yapılan işyerlerinde mevcut, bozulma riski bulunan malların kontrolünün yapılması ve bozulmasının önlenmesi amacıyla, bu tür işyerlerinin bu konu ile ilgili çalışanları, günde 2 kişiyi geçmemek, kimlik bilgileri işyeri tarafından mahalli kolluk birimine önceden bildirilmek ve bu işyerlerinde kesinlikle satış yapılmaması kaydıyla izin verilecek. Ayrıca kaymakamlıklar tarafından kura yöntemiyle her ilçede günde en fazla 3 zirai ilaç bayisi açık olabilecek. 

    AKARYAKIT İSTASYONLARI 23.00’E KADAR AÇIK

    Çalışma saatleri hafta içi ve hafta sonlarında 07.00-21.00 arası düzenlenen il genelindeki tüm akaryakıt ve LPG satış istasyonlarının çalışma saatlerinin (sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde kaymakamlıklarca belirlenen nöbetçi istasyonlar dışındakilerin kapalı kalması kaydıyla) 06.00-23.00 olarak değiştirildi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow